Människorättsgrupper, läkare och forskare har länge krävt att vapen med utarmat uran ska förbjudas efter larm om att de utgör en stor långsiktig fara för civilbefolkningen och leder till missbildningar och cancer. Trots detta väljer nu Biden-administrationen att skicka ammunition med just utarmat uran till kriget i Ukraina.

Det har gått 20 år sedan USA invaderade Irak, men det föds fortfarande barn med allvarliga missbildningar och defekter. Dessa inkluderar neurologiska problem, medfödda hjärtsjukdomar och förlamade eller saknade lemmar. Barnen som drabbas har ofta också förhöjda nivåer av radioaktiva ämnen i sina kroppar.

Missbildningarna bedöms bero på USA:s flitiga användande av vapen med utarmat uran och torium under invasionen 2003. Barn som fötts nära den USA-kontrollerade militärbasen Tallil Air Base är särskilt drabbade av allvarliga defekter och handikapp.

– Läkarna stöter regelbundet på avvikelser hos spädbarn som är så hemska att de inte ens kan hitta tidigare fall. Kriget har spridit så mycket strålning här att om den inte saneras kommer generationer av irakier att fortsätta att påverkas, förklarade forskaren Mozhgan Savabieasfahani 2019.

Trots riskerna för oerhörda och långvariga civila skador så har USA nu beslutat att skicka ammunition med utarmat uran till Ukraina – någonting som i svensk massmedia beskrivs i mycket positiva ordalag.

Läs mer på nyadagbladet.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här