President Joe Biden har vädjat till kongressen att godkänna förslaget på 111 miljarder dollar till Ukraina, men Vita husets förslag som inkluderade över 60 miljarder dollar i finansiering till Kiev gick inte igenom i senaten på onsdagen och fick inte de 60 röster som krävs för att gå vidare.

Den slutliga omröstningen landade på 49 för och 51 emot, där senator Bernie Sanders, en oberoende person från Vermont som normalt röstar med demokraterna, anslöt sig till den republikanska oppositionen. Majoritetsledaren Chuck Schumer, en New York-demokrat, röstade också “nej” så att han kunde ta upp lagförslaget igen vid ett senare tillfälle, enligt The Hill.

Vita huset begärde ursprungligen 105 miljarder dollar i akut tilläggsfinansiering för “nationell säkerhet” i oktober och valde att bunta ihop stödet till Ukraina med pengar till Israel, Taiwan och “gränssäkerhet” för att tilltala republikanerna. GOP-majoriteten i representanthuset har insisterat på att hantera varje fråga i ett separat anslagsförslag – vilket den demokratiskt dominerade senaten vägrade.

Tidigare under dagen uppmanade president Joe Biden senaten att godkänna lagförslaget och anklagade republikanerna för att vilja “bokstavligen knäa Ukraina på slagfältet och skada vår nationella säkerhet i processen” och hålla finansieringen för Kiev “gisslan” för gränspolitiken.

Läs mer på newsvoice.se, USA:s senat blockerar nytt finansieringsförslag av kriget i Ukraina

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här