Hat, mobbning, skvaller och rädsla för att förlora sitt arbete, men också stolthet över att man stått fast vid vad som känts som rätt beslut för en själv.

Det är några av vittnesmålen som framkommer i en ny masteravhandling där det sammanställts uppgifter från vårdpersonal som valt att inte ta covidvaccin.

I en ny avhandling har Elin Larsson Boccato på Högskolan i Halmstad tittat närmare på vad konsekvenserna varit ur ett socialt perspektiv för vårdpersonal som valt bort covidvaccin. I studien har flera yrkeskategorier av personal inom vården intervjuats. Sammanlagt deltog elva personer, varav fyra män och sju kvinnor i åldrarna 27 till 59 år.

Vittnesmålen delger bland annat våndan i försöken att undvika att tala om att man inte vill vaccinera sig, av rädsla för att bland annat bli avvisad eller dömd av andra. I vissa fall uppges att man mått så dåligt på sitt arbete att man övervägt att säga upp sig eller byta arbetsinriktning.

Rädslan att förlora sitt arbete har samtidigt vägt tungt, en rädsla som heller inte varit tagen ur luften.

Jag fick ju sparken därifrån, så enkelt var det, för att jag inte hade vaccinerat mig”, berättar en specialistläkare.

Deltagarna vittnar också om hur kollegor blivit angivare och skvallrat om medarbetares vaccinstatus för chefer. På andra arbetsplatser har kollegor gått så långt att de skvallrat även för brukare i syfte att skrämma dem för faran i att ha kontakt med ovaccinerad personal.

Kollegor, som har blivit rent arga på mig, tittat snett på mig, och några har ju gjort mig den stora ynnesten att tala om för våra äldre att jag inte är vaxad också. Och då har dom sagt ”hon får inte komma”. Dom är livrädda för mig”, berättar en undersköterska.

Hatet mot dem som inte låtit injicera sig vittnar man också om har varit mycket starkt.

Varför ska det vara så hemskt att jag inte har tagit det? Det var liksom så här: ”Ja men hoppas du blir hårt drabbad av corona och dör liksom, för att du inte har gjort ditt jobb”, berättar en 27-årig sjuksköterska inom äldrevården.

En undersköterska i psykiatrin menar att det varit ögonöppnande för henne hur stark viljan varit att anpassa sig till grupptrycket och hur snabbt många blivit gränslösa i sina beteenden.

Jag har ju förvånat mig över vad folk är kapabla att göra, mot varandra… Jamen, att folk bara började kontrollera varandra, rapportera varandra, att hänga upp listor på väggarna med medicinsk status, alltså, det var förvånande vad folk kan göra. Alltså, när folk känner sig trygga i en grupp tillsammans har dom väldigt snabbt för att… jamen, att dom kan börja mobba andra. Det är förvånande hur enkelt det var att få folk dit. Säga att det finns ett hot och ni blir bara trygga om ni gör så här”, vittnar hon.

Läs mer på nyadagbladet.se, Vårdpersonal vittnar om sociala konsekvenserna av att välja bort covidvaccin

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här