Naturliga fluktuationer i människohälsan är helt rimligt; förväntat rent ut av. Vår kropps förmåga att dynamiskt anpassa sig, är en av de främsta anledningarna till att människor har överlevt så länge.

Tekniskt sett är denna biologiska mekanism känd som homeostas definierad som en ”tendens mot en relativt stabil balans mellan element som är beroende av varandra”. Och visst att det låter fascinerande, men du kanske undrar hur den definitionen översätts till det vi upplever dag in och dag ut.

Vad är homeostas?

Ett enkelt sätt att förstå hur homeostas fungerarn är genom att visualisera en hängande mobil.

En hängande mobil består av flera delar som rör sig i tandem med varandra. Så länge varje del är jämnt viktad, kommer mobilen hålla sig i en ”stabil balans”. Men om en av dessa delar skadas eller utsätts för press, börjar mobilen gunga och slår sig själv ur position.

Föreställ dig nu hur den hängande mobilen representerar människokroppen, och varje del är en biologisk funktion eller process. I ett balanserat tillstånd kan kroppen distribuera resurser (enzymer, hormoner och andra kemikalier) jämnt mellan de olika systemen. Och vid behov kan den snabbt och enkelt lägga om sitt fokus för att främja det system som behöver det.

Homeostas är vår kropps sätt att anpassa sig till olika tillstånd med en strävan att alltid återgå till det mest balanserade tillståndet som är möjligt.

Vad händer när homeostas rubbas?

Låt oss ta det tidigare nämnda scenariot ett steg längre.

Föreställ dig att kroppen har förskjutits från ett balanserat tillstånd då ditt immunsystem behöver support för att bekämpa en förkylning eller infektion. Även om homeostas rubbas, är kroppen utformad för att hantera det, och när problemet har passerat kommer den dynamiskt ändra tillbaka till ett optimalt tillstånd.

Men om infektionen kvarstår efter flera dagar, så vänder vi oss ofta istället till farmaceutisk support för att hjälpa kroppen att hantera problemet.

Problemet är att de flesta farmaceutiska läkemedel inte riktar in sig på systemet, utan på symptomet. Detta lägger ytterligare belastning på immunsystemets delar och tillsammans med infektionens påverkan kan en del gå sönder och tvinga kroppen in i ett kaotiskt tillstånd av obalans.

Om någon annan sjukdom eller rubbning skulle attackera samtidigt, skulle vår kropp bli dåligt utrustad för att hantera det och allvarliga efterverkningar kan inträffa.

Så främjar man homeostas

Lyckligtvis är vår kropp utvecklad för att främja homeostas med utveckling av det endocannabinoida systemet (ECS). Detta omfattande nätverk av receptorer finns i oss allamed det enda syftet att säkerställa ett balanserat tillstånd.

ECS använder receptorer för att övervaka hur våra interna system presterar, och vid behov stimulerar frigörandet av fördelaktiga enzymer och hormoner. Dock behöver även ECS stöd ibland, och det är då vi kan vända oss till naturliga föreningar som inte belastar kroppens försök att upprätthålla balans.

Dessa naturliga föreningar inkluderar cannabinoider, en grupp av organiska kemikalier som finns i Cannabis sativa-arter. Cannabinoider så som cannabidiol (CBD), cannabikromen (CBC) och cannabinol (CBN) interagerar med receptorer kopplade till ECS och sätter igång en bred rad av biologiska reaktioner.

Användning av CBD-olja för att främja homeostas

Oavsett om det är vår livsstil eller de livsmedel vi äter, så är måttlighet och att välja naturliga föreningar som arbetar i harmoni med kroppen och inte mot den, det bästa sättet att främja en förbättrad hälsa. Det innebär inte bara att vi kan njuta av livet, utan det förhindrar även en situation där våra system blir överbelastade.

Ett tillskott som är förmånligt för dess mångsidiga tillvägagångssätt är CBD-olja. CBD arbetar i harmoni med kroppen, stärker det endocannabinoida systemets regleringsförmågor och främjar ett tillstånd av homeostas.

Dock är det essentiellt att se till att CBD-oljan du konsumerar inte bara är av hög kvalitet, utan även är säker. Där är det bra att det schweiziska företaget Cibdol vet allt om vikten av balans och vad som krävs för att producera industriledande CBD-produkter som är 100% naturliga.

Med en bättre förståelse av homeostas och den hjälpande handen från CBD, kan du omfamna livet och hjälpa din kropp stanna i det ytterst viktiga tillståndet av balans!

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här