Vem som helst med någon insikt kunde ha sett det komma – Europa står på randen till en ekonomisk och social kris som inte setts sedan andra världskriget; och det är i princip självförvållat. Ända sedan den ryska invasionen av Ukraina och de efterföljande Nato-sanktionerna har de etablerade medierna konsekvent matat allmänheten med en oändlig berättelse om hur EU inte behöver rysk naturgas. Vi har hört en rad teorier och brösttoner från företagsjournalister och lögnaktiga politiker; alla lät så säkra på att Ryssland skulle isoleras av omvärlden och förstöras ekonomiskt på nolltid. Så har inte skett, och nu kan däremot det omvända snart vara sant för EU och Storbritannien.

För att ge er en känsla av den desinformation som torgförs till allmänheten i denna fråga, ta en titt på den 10-punkts ”stridsplan” som sammanställdes av Internationella energiorganet (IEA) redan i mars för att avbryta rysk energiimport och rädda EU från en kris:

  1. Teckna inte nya gasleveransavtal med Ryssland.

(VERKLIGHET: Detta förutsätter dåraktigt att Ryssland vill skriva nya kontrakt med Europa.)

2. Byt ut ryska gasleveranser med alternativa källor. 

(VERKLIGHET: Det finns inga alternativa källor som kan komma i närheten av att fylla Europas energibehov och som lika lätt kan transporteras. Europa kommer att behöva dra nytta av energiråvaror från hela världen, ta upp en stor bit av en krympande kaka och driva upp priserna för de flesta nationer på planeten i processen.)

3. Inför minimiregler för lagring av gas.

(VERKLIGHET: Detta förutsätter att det kommer att finnas gas att lagra för senare.)

4. Påskynda utbyggnaden av nya vind- och solprojekt.

(VERKLIGHET: Anti-kol fantasiland som inte är baserat på vetenskap. Det finns ingen grön energi som har förmågan att värma upp europeiska hem och driva sin industri utom kärnkraft, och EU:s regeringar har konsekvent varit fientliga mot kärnkraftsprojekt.)

5. Maximera gaskraften från bioenergi och kärnkraft.

(VERKLIGHET: Ju mer bioenergi du utvecklar desto mindre jordbruksmark har du tillgänglig för mat. Och kärnkraftverk tar år att bygga och EU:s regeringar fortsätter att bekämpa dem. Om EU hade tagit några av de miljarder de årligen använder på värdelös grön teknik och anti-koldioxidprogram och spenderat pengarna på kärnkraftverk för 5 år sedan, skulle de inte vara i den röra de befinner sig i idag.)

6. Anta kortsiktiga skatteåtgärder på oväntade energivinster – Sänk energiräkningarna när gaspriserna är höga.

(VERKLIGHET: Man kan inte införa högre skatter på energiproducenter och sänka energiräkningarna samtidigt utan statliga priskontroller. Och priskontroller leder ändå till mindre utbud. Ju mer du beskattar energiproducenter desto mer kommer elräkningarna att gå upp för att kompensera. Det finns ingen väg runt detta.)

7. Snabba upp byten av gaspannor och värmepumpar.

(VERKLIGHET: Före vintern? Inte en chans. Detta borde ha gjorts för ett par år sedan. Det bör också noteras att IEA:s agenda för noll koldioxidutsläpp har krävt att gaspannor ska elimineras senast 2025. Ganska bekvämt att energikrisen påskyndar deras gröna energimål, tycker du inte?)

8. Påskynda energieffektivitetsförbättringar i byggnader och industri.

(VERKLIGHET: Vem ska betala för detta?)

9. Uppmuntra en tillfällig termostatreduktion på 1 ° C av konsumenterna. 

(VERKLIGHET: Detta öppnar dörren för ”smarta mätare” som kraftföretag eller regeringar kan kontrollera utan ditt samtycke.)

10. Öka insatserna för att diversifiera och fasa ut fossila bränslen från källor till flexibilitet i kraftsystemen.

(VERKLIGHET: Mer grön energi, som gång på gång har visat sig vara en helt ineffektiv ersättning för kolbaserade bränslen.)IEA är en institution som är fientligt inställd till kolbaserad energi och industrier och kräver att alla koldioxidutsläpp upphör till 2050. Det är därför ingen av deras punkter från mars som har prövats har fungerat; eftersom de inte är utformade för att fungera, bara främja ytterligare koldioxidkontroller samtidigt som de skadar den globala kraftproduktionen i processen.

Det finns för närvarande inga praktiska ersättningar för olja, kol och naturgas, inga. Särskilt inte inom en rimlig tidsram som skulle skona européerna från en fullständig katastrof. Det enda sättet grön teknik skulle kunna ge tillräckligt med energi för världens befolkningar skulle vara om den mänskliga befolkningen minskade kraftigt. Europas energikris hjälper faktiskt IEA:s agenda, precis som den hjälper FN:s och WEF:s klimatagendor. Men hur är det med alla människor som kommer att drabbas under tiden?

Räkna med omfattande energiransonering i vinter i EU. Omkring 80 % av all naturgas i EU importeras och Rysslands naturgasexport utgör omkring 40 % av Europas uppvärmning och el. När Ryssland nu minskar exporten till 20 procent av sina ursprungliga nivåer finns det ingen chans att EU kommer att kunna behålla sin normala energianvändning.

Brist på utbudssidan kommer att innebära en prisexplosion in i vintern när efterfrågan ökar. Priserna har potential att fördubblas (eller mer) i början av 2023.

Europeiska regeringar kommer sannolikt att prioritera uppvärmning för offentliga hem framför energi för industrin; de kommer att göra detta för att förhindra civila oroligheter, som vissa regeringstjänstemän redan varnar för. Det finns en risk att EU:s industri kommer att hämmas när energiförsörjningen omdirigeras för offentlig konsumtion. Vi har sett något liknande i Kina i år när deras torka förvärras.

Oroligheter kommer nog att ske ändå. Klimatrestriktioner, gröna energiregler om koldioxidutsläpp och andra skrattrelaterade åtgärder gör det omöjligt för européerna att anpassa sig till krishändelser. Priserna kommer att vara höga och pristak hjälper inte med utbudsbrist. När människor börjar frysa blir det ilska och desperation.

Den enda legitima lösningen på kort sikt för att förhindra en historisk energikatastrof i EU i vinter skulle vara att ta bort sanktionerna mot Ryssland. Men Nato har gjort klart att detta inte kommer att hända. Så det europeiska folket är positionerat för att möta konsekvenserna samtidigt som de får höra att det inte kommer att få några konsekvenser. Och när smärtan börjar slå, kommer de att få veta att det är allt för det ”större goda”.

Tyler Durden från Zero Hedge

Originaltext: anthropocene.live, Vilka blir de verkliga konsekvenserna av Europas kommande energikris?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här