Ryssland försökte lösa problemen med Ukraina på fredlig väg efter 2014, men västliga ledare förberedde i hemlighet ett helt annat scenario, sa president Vladimir Putin på tisdagen i sitt tal till den federala församlingen, landets viktigaste lagstiftande organ.

Vladimir Putin talade till parlamentets båda kamrar samt till höga tjänstemän och offentliga personer och berörde en rad viktiga ämnen under ett nästan två timmar långt tal. Från den militära insatsen i Ukraina till ekonomiska och sociala frågor, här är en sammanfattning av vad presidenten sa.

Världen bör inte delas
Ryssland har inte bara för avsikt att med beslutsamhet skydda sina egna intressen, utan framför också en övertygelse om att den moderna världen inte bör delas upp i “civiliserade länder” och “alla andra”, sa Putin. Han betonade behovet av nära partnerskap utan exceptionalism och utan att tillgripa aggression.

Presidenten insisterade på att Moskva fortfarande är öppet för en konstruktiv dialog med Väst och fortsätter att kräva ett enat och rättvist globalt säkerhetssystem. Putin hävdade dock att västvärlden i stället för att samarbeta bara har gett ett förvirrat svar och gömt sig bakom NATO:s paraply, som fortsätter att utvidga sina gränser mot Ryssland samtidigt som amerikanska militärbaser breder ut sig över hela världen.

Varför Ryssland agerade i Ukraina
Putin påminde om att alla Rysslands förslag till säkerhetsgarantier prompt avvisats av USA och NATO, vilket enligt honom gjorde det klart att klartecken för aggressiva åtgärder från Kiev redan hade givits. Enligt presidenten fanns det tydliga bevis för att ytterligare en “straffaktion” planerades i Donbass i februari 2022.

Läs mer på newsvoice.se, Vladimir Putins tal: Västalliansen gör allt för att krossa Ryssland – Planen fastställdes innan Ukrainakriget

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här