Man kan bli trött på att leva i ett Big Brother-samhälle. Vad man än gör vet man att man allt som oftast blir övervakad. Detta är speciellt känsligt då man surfar på internet. Just där vill man ofta vara anonym och kunna röra sig fritt utan att någon ska ha insyn i vad man gör. De flesta internetleverantörer sparar sina kunders loggar, där man kan se vilka sajter som har besökts, vilka filer som har laddats ned mer mera. Som tur är finns det dock lösningar för att göra sig så anonym som möjligt på nätet och en av lösningarna är VPN.

Vad är VPN?
VPN, eller Virtuellt Privat Nätverk som det egentligen heter, används för att skapa säkra förbindelser eller tunnlar mellan olika punkter i ett datanätverk som inte är säkert, exempelvis på internet. Man kan till exempel använda sig av VPN för virtuell punkt-till-punkt-anslutning till en fjärråtkomstserver via nätet. En VPN-anslutning kan man även använda för att komma åt till exempel en företagsserver då man jobbar på distans.

VPN är också det bästa sättet att förbli anonym då man rör sig på internet. Genom en VPN-anslutning har man möjlighet att maskera sin IP-adress på datorn och på detta sätt kunna surfa utan någon insyn. Dessa VPN-lösningar ger även användarna möjlighet att virtuellt ändra vilket land de befinner sig i, så att det verkar som att de befinner sig i ett helt annat land än de verkligen gör.

VPN för att förbli anonym och trygg
I många länder runtom i världen, och säkert i Sverige också, är regeringar och andra politiska grupper väldigt intresserade av vad medborgarna tycker och tänker och vad de sysslar med på nätet. I länder där yttrandefrihet är begränsad och censur är verklighet finns det små möjligheter att på ett tryggt sätt både sprida och få information som staten inte tycker om utan att man riskerar att straffas. Genom att maskera sin IP-adress begränsar man dock möjligheten för myndigheter eller andra organ att kontrollera vad man gör på internet. Det ger ofta även möjlighet att besöka sajter i andra länder som kanske inte är tillgängliga från det land man bor i. Detta gör man då genom att virtuellt ändra vilket land man befinner sig i.

Olika VPN-lösningar
Det finns många olika VPN-lösningar som man kan använda sig av och det är svårt att välja en som är avsevärt mycket bättre än de andra. Vaken har annonser för CyberGhost VPN. Denna VPN-leverantören erbjuder programvara för Android, iOS, Mac, Windows samt andra typer av enheter som t.ex. Linux och routrar. Det är lätta att använda och ger möjligheten att förbli anonym oavsett var man befinner sig.

Sov gott om natten
När man har installerat sin VPN-programvara på datorn eller mobilen och använder den kan man sova gott om natten. Man är inte en del av Big Brother-samhället och ens spår på internet är inte synliga längre.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här