En utredning av Washington Post har funnit att Israel ljugit om att Hamas tunnlar förbinder al-Shifa-sjukhuset för att motivera sitt angrepp på sjukhuset.

Utredningen, som granskade öppna källor, satellitbilder och allt offentligt material från Israels försvarsmakt (IDF), fann att rummen i sjukhuset som påstås vara kopplade till tunnelnätverket inte visade några direkta bevis på militär användning av Hamas. Dessutom verkade ingen av de fem sjukhusbyggnaderna som identifierades av IDF-talespersonen Daniel Hagari vara kopplade till tunnelnätverket, och det fanns inga bevis för att tunnlarna kunde nås från sjukhusavdelningarna.

Enligt Washington Posts artikel ”Fallet al-Shifa: En undersökning av attacken mot Gazas största sjukhus” påstods det veckor innan Israel skickade trupper till al-Shifa-sjukhuset att fem sjukhusbyggnader var direkt involverade i Hamas aktiviteter, placerade ovanpå underjordiska tunnlar som användes av militanta för att styra raketattacker och leda stridande. Efter attacken mot sjukhuset den 15 november släppte IDF fotografier och videor som ”bevis” på att ”terrorister” kom till sjukhusen för att leda sina operationer. En video publicerad den 22 november visade till och med militärer som gick igenom en underjordisk tunnel som påstås ligga under al-Shifa.

IDF påstod att de hade publicerat omfattande och ovedersägliga bevis för att Hamas missbrukade Shifa-sjukhuskomplexet för terroriständamål, och för underjordisk terroristverksamhet. Dock påpekade analytiker hur det påstådda ”beviset” inte räckte för att bevisa att Hamas använde sjukhuset som ett kommando- och kontrollcenter. När de frågades om mer bevis från al-Shifa skulle komma, svarade talespersonen: ”Vi kan inte tillhandahålla ytterligare information.” Den 24 november meddelade Israels militär i ett uttalande att de hade förstört tunneln på sjukhusområdet; deras styrkor drog sig tillbaka strax efter.

Samtidigt avklassificerade USA:s president Joe Bidens administration amerikanska underrättelsebedömningar som sades stärka Israels påståenden timmar innan IDF-trupperna gick in i komplexet. Amerikanska tjänstemän har stått fast vid sina ursprungliga uttalanden. ”Vi är helt säkra på underrättelserna om att Hamas använde det som en kommando- och kontrollnod,” sade en högt uppsatt administrationstjänsteman som begärde att förbli anonym förra veckan. ”Hamas hade hållit gisslan i sjukhuskomplexet fram till strax innan Israel gick in.”

”Wall Street Journal har också spridit amerikanska underrättelsepåståenden om ett Hamas-kommandocenter vid Al-Shifa”, rapporterade Aaron Mate på X. ”De påstod sig ha oberoende ’avlyssnat kommunikation’ av Hamas-medlemmar. Detta är en beprövad amerikansk-israelisk taktik för att sälja krigspropaganda, som också användes för Iraks massförstörelsevapen och anklagelser om kemiska vapen mot den syriska regeringen.”

Israel hävdar att de förstörde Hamas underjordiska tunnelsystem genom en massiv explosion

I ett annat videoklipp som släpptes av IDF och publicerades av Daily Mail, kan man se en stor explosion i ’Elitkvartalet’ i Gaza City. Militärstyrkorna hävdade att explosionen kunde förstöra ett omfattande nätverk av strategiska underjordiska tunnlar som drivs av Hamas.

Enligt dem hade detta ”avslöjat terroristinfrastrukturen” under staden, vilket avslöjade ”kontor som tillhör Hamas högsta militära och politiska ledning.” ”Tunnelnätverket förstördes på ett kontrollerat sätt,” sade IDF i ett uttalande som delades på Telegram tillsammans med filmklippet. IDF hävdade också att enklaven är byggd på omfattande nätverk av tunnlar som används av Hamas och att Gazas de facto-regering använder mänskliga sköldar. Hamas förnekade anklagelsen.

Under tiden beordrade militären tiotusentals invånare att lämna sina hem i Burej, ett urbant flyktingläger, och omgivande samhällen, även i södra delen.

Antalet döda palestinier i Gaza har nu överstigit 20 000, enligt hälsotjänstemän, det senaste tecknet på krigets förödande kostnad när Israel utvidgade sin markoffensiv och beordrade tiotusentals fler människor att lämna sina hem. Cirka 85 procent av den 2,3 miljoner stora befolkningen har nu förflyttats av Israels bombkampanj, med civila som i oktober beordrades att evakuera norr och gå söderut innan de beordrades att evakuera söderut. Men trots uppmaningar om eldupphör har Israel indikerat att de planerar att utöka sin markoffensiv ytterligare.

naturalnews.com,

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här