Nästan dagligen publicerar Aftonbladet artiklar om att Sverige befinner sig i ett slags utdraget krigstillstånd mot covid-19. I en exempelartikel skriver tidningen att intensivvården är kraftig överbelastad av covidpatienter. Denna typ av artiklar sänder ut chockvågor, men en enkel granskning visar att Aftonbladet snarare publicerar click-baits för att driva trafik till sin sajt, sälja lösnummer och inte minst för att upprätthålla corona-narrativet, vilket råkar gynna läkemedelsindustrin.

Ett exempel på kraftiga överdrifter finns i en artikel från i söndags rubricerad “Hårt tryck på infektionskliniken i Umeå: knappt plats för andra än covid”. Samma artikel lyftes upp på Aftonbladets framsida på webben med rubriken “Larmet: Covid-sjuka tar upp alla vårdplatser – personalen går på knäna”. Artikeln om Norrlands universitetssjukhus innehåller en video med en “utbränd” sjuksköterska (Ida) som representerar en vårdanställd.

Vi ifrågasätter inte Idas arbetssituation, men istället omständigheterna och det skrämmande budskapet i Aftonbladets artikel. I nästan hela textmassan beskriver August Håkansson på Aftonbladet Idas skyddsutrustning och hennes subjektiva utsatthet. Läsaren drivs in i en emotionell upplevelse av Idas situation.

Artikeln innehåller däremot mycket lite hårda fakta, och det lilla som presenteras ger anledning till misstankar om överdrifter:

“Avdelningen har plats för 14 patienter och här vårdas även personer som inte har covid-19. Men på senare tid har de inneliggande nästan uteslutande varit covid-patienter. När Aftonbladet är på besök är 13 av platserna fyllda. 12 av dem har covid-19.”

Torbjörn Sassersson

Läs mer på newsvoice.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här