Lyxklockor har blivit en vara som kan vara svår att få tag på. Det beror på att efterfrågan ökar medan tillgången inte hänger med, vilket har lett till en ”guldrush” på marknaden.

Andrahandsmarknaden sågs ner på för ett tag sedan, men nu är det snarare den som är attraktiv. Klockmakare fokuserar nu på att sälja begagnade klockor, nu när marknaden inte täcks av de nya klockorna. Efterfrågan är faktiskt så stor att vissa begagnade klockor som såldes 2018 gick för mer än de nya exemplaren.

Var du kan hitta begagnade lyxklockor i Sverige
Ett bra tips på att hitta en prisvärd lyxklocka är genom att handla på nätet Oftast erbjuds en mängd olika märken, som Rolex, Omega och Tag Heuer, och med online butikernas stora utbud är det en säker plats att hitta en snygg lyxklocka så att du kan hålla stilen utan att behöva använda alldeles för mycket tid på att leta efter en ny.

Andrahandsvärdet på lyxklockor är ofta bra, så om du köper en begagnad har du en hög chans att få tillbaka en stor del av investeringen nästa gång det är dags att byta ut armbandsuret.

Stora företag ger sig in i begagnatmarknaden
Patrick Hoffman, VD för klockåterförsäljaren Watchbox, sade: ”Baserat på den världsvida försäljningen från de senaste 15 åren beräknar vi att värdet för alla oanvända klockor världen över är 500 miljarder USD… Detta betyder att potentiellt sätt kan marknaden för begagnade klockor vara större än marknaden för nya klockor.”

Många stora företag, till exempel Amazon, eBay och Alibaba har gett sig in i begagnatmarknaden av lyxprodukter, däribland klockor. Det är dock ett dyrt åtagande, man kan inte bara godkänna en produkt som säjs för hundratusentals kronor som vilken billigt 10-kronors produkt som helst. Varje enskild lyxprodukt kräver flera olika professionella steg, som inspektion, värdering, äkthetsbevisning, fotografering, prissättning, särskild lagerförvaring med mera.

Ett exempel på detta är återförsäljaren av lyxartiklar The Realreal som gick igenom denna process. Det gjorde att deras utgifter steg från 138 miljoner USD 2017 till 210 miljoner USD 2018. Kostnaden för marknadsföring stiger också, vilket gör att företag med denna strategi ökar sina utgifter markant, även om det gör att försäljningen också ökar.

Att sälja sin egen klocka
Hur ska du bära dig åt om du själv vill sälja din egen klocka? Du vill ju ha ett så högt pris som möjligt, och att det ska krävas så lite tid som möjligt från din sida. När det gäller en lyxklocka med högt värde måste transaktionen också vara säker. Här följer några exempel på var man kan försöka sälja sitt begagnade armbandsur.

  • Chronoexpert.se, återförsäljare av begagnade klockor, där du också kan lägga upp dina egna annonser.
  • Blocket.se, här hittar du den största publiken i Sverige, men ibland får man oseriösa köpare.
  • Auktionsfirmor som handlar med begagnade lyxklockor, tryggt och tidsbesparande, men osäkert försäljningspris och höga avgifter.
  • Köp och sälj i forum som rör lyxklockor. Folk i forumet är troligen kunniga om produkten, men man når bara en liten publik.