Det har skapat stor uppståndelse i amerikansk media liksom i Sydvästasien att den amerikanske delstatssenatorn Richard Black besökte Syrien under tre dagar i april. Han är en marinkårsveteran och helikopterpilot från Vietnamkriget och överste. Han är mycket kritisk mot vad USA gör i Syrien precis som många amerikanska militärer. I Syrien träffade Black president Bashar Assad och hans medarbetare liksom kyrkliga företrädare, där han berättade om sitt arbete för att stärka samarbetet mellan USA och Syrien. Den 27 april besökte Black även den nyligen befriade gamla sidenvägsstaden Palmyra.

I en intervju i Irans Press TV den 28.4 betonade han att mycket desinformation om Syrien sprids av delar av den amerikanska regeringen.
– Jag skall bli Syriens röst, sa han till den statliga syriska nyhetsbyrån SANA. I ett brev skrivet före resan skrev han att gjorde den för att”försöka återskapa fred och förhindra slakten avkristna och andra minoriteter” i det konfliktdrabbade landet. På sitt twitterkonto skrev han i en tweet att han stöder president Assad eftersom han kämpar mot det ökande hotet från den takfiriska terroristgruppen Daesh: ”Om Assad faller, kommer ISIS (Daesh) ta över Syrien och marschera mot Europa.”

– I Syrien har kvinnorna och religiösa grupper större rättigheter än i något annat arabland, betonade Black och pekade på det orimliga i att USA ”samarbetar med två av de mest avskyvärda nationerna i världen, Saudiarabien och Turkiet, som försöker påtvinga en [wahabitisk] fundamentalistisk regering på Syriens folk.”

I USA spreds nyheter om Blacks resa till Syrien stort genom både nyhetsbyrån AP och tidningen Washington Post, som i långa artiklar försökte förlöjliga honom, eftersom de helt överraskats av att en amerikansk folkvald kunde agera som en världsmedborgare – speciellt mot ett land som inte var godkänt av mediaopinionen.

Originaltext: larouche.se, Amerikansk delstatssenator i Syrien

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här