En ny coronavariant som går under beteckningen ”omikron” har präglat massmedias rapportering under de senaste dagarna. Trots att det är högst oklart om den leder till allvarligare sjukdomstillstånd än övriga varianter har coronapolitiken som förväntat redan hårdnat i flera länder där medborgerliga fri- och rättigheter sedan tidigare är kraftigt ansatta.

Världshälsoorganisationen WHO:s generalsekreterare Adhanom Ghebreyesus erkände nyligen i ett samtal med Brasiliens president Jair Bolsonaro att man inte längre har ståndpunkten att covidvaccinerna hjälper för att stoppa covid-19. Trots detta uppmanar WHO sina 194 medlemsländer att påskynda massvaccinationsprogrammen av ”utsatta grupper” ytterligare efter att den nya varianten upptäckts.

Man menar också att denna mutation troligen kommer att sprida sig internationellt och att detta innebär en ”väldigt hög global risk” med ”allvarliga konsekvenser”, enligt Reuters.

– Omikron har ett aldrig tidigare skådat antal spikmutationer, varav några är oroande på grund av deras potentiella inverkan på pandemins utveckling. Den övergripande globala risken relaterad till den nya varianten omikron bedöms som mycket hög, säger en talesman för WHO.

Samtidigt medger man att man faktiskt inte vet om den nya varianten gör människor sjukare än de många tidigare virusvarianter som förekommit, eller om den ens är mer smittsam. Några dödsfall som orsakats av Omikron har i skrivande stund inte registrerats – men även om viruset inte ens leder till dödsfall eller allvarlig sjukdom utgör den ändå ett allvarligt hot, enligt WHO.

Läs mer på nyadagbladet.se, Ännu en coronavariant rapporteras – hårdare repression väntas

4 KOMMENTARER

  1. Är Omicron en variant på (VIRUSET) som utvecklats till följd av vaxxineringarna eller är bara en fortsättning på skrämselpropaganda som skall tvinga in oss människor i (fållan).

  2. Hur kan vi foliehattar gissa så rätt vad som komma skall? Eller är det alldeles för förutsägbara i sitt maktspel? ?

    Fortsätta vardagskriga systrar och bröder ?

  3. Skrämselpropaganda från början till slutet. Målet tror jag är att alla ska ta sprutorna som inte kommer att sluta vid nummer tre. Jag blir inte förvånad om det rör sig om 8 sprutor sammanlagt. Visst sas det hos Lars Bern att det kommer att hålla på till 2023?
    7 år då kvar till Agenda 2030. 3,5 år i vedermöda och 3,5 år i vreden. Så då stiger han fram snart då världens falska frälsare.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här