Tidigare var banklån något som var reserverat för väletablerade företag med stora tillgångar som kunde bli använda som pant. De senaste fem åren har denna bild dock blivit ändrad. Tack vare att flera innovativa Fintech-bolag äntrat marknaden har utbudet av företagslån exploderat. Idag kan även små och nystartade bolag få finansiering genom företagslån utan säkerhet.

Förr krävde ett banklån oftast ett personligt besök på banken. Detta gjorde det svårt för småföretagare som var tvungna att vara ute i verksamheten under de tider då banken är öppen. Idag kan man istället söka lån till företag utan säkerhet online. De flesta ansökningar tar bara några minuter och du kan göra en ansökan när som helst på dygnet.

Vem kan få ett företagslån utan säkerhet?

Idag kan nästan vilket företag som helst få finansiering. Det spelar ingen roll vilken företagsform du har, även en enskild firma kan kvalificera för ett lån. Tänk dock på att om du lånar på din enskilda firma så blir du personligt betalningsansvarig för lånet. Äger du till exempel ett hus kan du bli tvungen att sälja det om ditt företag inte kan betala tillbaka.

Även ett företag med betalningsanmärkningar kan få ett lån. Vad som dock brukar få långivarna att dra i bromsen är om du har aktiva skulder hos Kronofogden. Skatteskulder kan ibland hamna hos Kronofogden utan att du ens märkt att du ligger efter med skatten. Blir du nekad lån kan det därför löna sig att ringa Kronofogden och kolla upp att du inte har obetalda skulder.

Vad är fördelarna med lån utan säkerhet?

Den största fördelen med lån utan säkerhet är att denna finansieringsform är tillgänglig för fler företag. För många mindre företag finns helt enkelt inte några andra alternativ till finansiering. Ett lån från banken kräver utöver tillgångar som kan bli använda som säkerhet oftast hög kreditvärdighet. Detta innebär i praktiken krav som att företaget varit verksamt i ett visst antal, har auktoriserat bokslut eller saknar betalningsanmärkningar.

Den andra stora fördelen med lån utan säkerhet är att det är enkelt och smidigt att söka. Hela ansökan kan göras hemifrån med några enkla klick i datorn eller på mobilen. Detta gör att även många väletablerade företag väljer lån utan säkerhet över de oftast billigare banklånen. Det finns många olika sajter där man online kan jämföra olika långivares räntor och andra villkor.

Finns det några nackdelar?

Ett lån utan säkerhet innebär en högre risk för långivaren. Detta blir då istället kompenserat med en högre ränta. Speciellt för företag med låg kreditvärdighet; till exempel start-ups eller företag med många betalningsanmärkningar, blir räntorna en stor utgift. Lån som backas upp av tillgångar som till exempel en fastighet innebär lägre risk då långivaren erhåller tillgången vid en eventuell konkurs. Därmed kan räntorna hållas nere.

En annan vanlig skillnad mellan lån med eller utan säkerhet är löptiden. Lån utan säkerhet har en kortare löptid, oftast upp till två år. Med säkerhet kan löptiden vara betydligt längre. Detta beror på att värdet på den tillgång som företaget har som säkerhet antas ha ett konstant värde över tid och därmed blir det lägre risk för långivaren.

Vanliga villkor för företagslån utan säkerhet

Lån utan säkerhet har generellt flexibla villkor. Till exempel kan det gå att anpassa återbetalningen efter företagets kassaflöde och betala mer under högsäsong. Man kan ibland också välja om man vill återbetala månadsvis, veckovis eller per dag. Det bör också gå att återbetala lånet i förtid utan kostnad och förhandla om lånet till en längre löptid om företaget får problem.

Lån med personlig borgen

Ett vanligt villkor för lån utan säkerhet är personlig borgen från företagets ägare. Detta innebär att ägaren blir betalningsansvarig om företaget inte kan återbetala lånet. I praktiken blir det som om du lånar med enskild firma – du kan bli av med dina privata tillgångar. Borgen innebär således en risk för ägaren men medför fördelar som bättre ränta och villkor. Många långivare kräver dessutom borgen.

Hur väljer jag företagslån?

Innan du bestämmer dig för att ta ett företagslån bör du gå igenom företagets ekonomiska situation. Tänk igenom varför företaget behöver pengar, hur mycket du behöver låna samt hur lång tid du behöver för att betala tillbaka. Om du har ett aktiebolag bör du också ta ställning till om du är redo att gå i borgen eller inte.

När du väl bestämt dig finns det många olika alternativ att välja emellan. Använd en av många onlinetjänster för att jämföra långivare och villkor. Stirra dig inte blind på räntan utan ta med andra lånevillkor i beräkningen. Till exempel kan det vara värt att betala lite högre ränta för att få längre löptid eller mer flexibilitet. Titta också efter dolda avgifter för exempelvis påminnelser.

Företagslån utan säkerhet – ett alternativ för alla

Företagslån utan säkerhet möjliggör för start-ups och småföretag att få finansiering – något som var en omöjlighet för några år sedan när lånemarknaden dominerades av storbanker. Ett företagslån utan säkerhet har visserligen högre räntor än lån med säkerhet. Flexibiliteten och den smidiga ansökningsprocessen gör dock att även många större bolag med tillgängliga säkerheter väljer detta alternativ.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här