Idag är det många företag som har blivit tungt skuldsatta, vilket till stor del beror på att konkurrensen ökar och försäljningen minskar, vilket leder till att företagen behöver låna pengar för att överleva. Detta har lett till att många företag har lånat mer pengar än de klarar av att betala tillbaka och därmed har företagen blivit svårt skuldsatta.

En av orsakerna till att företag snabbt blir skuldsatta är att det är enklare att få ett företagslån idag. Idag finns det massa olika företagslån som företagen kan välja mellan och det är lätt hänt att företagen tar lån med dyra räntor och avgifter, som gör att skulden snabbt stiger.

Skuldsatta företag hos Kronofogden stiger
Samtidigt som antalet skuldsatta privatpersoner minskar hos Kronofogden så ökar istället antalet skuldsatta företag. Det gör att företagen riskerar att få betalningsanmärkningar, vilket ytterligare kan försvåra för företaget i samband med att företaget behöver nya krediter i framtiden.

Därför gäller det för företagen att försöka få kontroll på sitt lånade eller att företaget försöker ansöka om ett samlat lån. Med ett samlingslån kan företaget betala bort gamla lån och krediter som har höga räntor och avgifter och istället bara ha ett lån med rimlig ränta och amorteringstid.

Att tänka på när du ansöker om företagslån
Om företaget har hamnat i en svacka och behöver ett tillskott till företagskassan så att företaget kan klara sina löpande utgifter så är det viktigt att försöka hitta ett företagslån med rimlig ränta. Bästa sättet att hitta ett lån med rimliga räntor och avgifter är att besöka en jämförelsesajt där du kan jämföra flera lånebolags lånevillkor, amorteringstider, räntor och avgifter.

Företagskredit
I vissa fall kan det vara bättre att ansöka om en företagskredit istället för ett företagslån. En företagskredit ger dig en kredit som du kan utnyttja löpande då behovet av kapital uppstår. Det innebär också att du endast betalar ränta på det belopp som du har använt av krediten. Skulle nytt behov av kapital uppstå så kan du ta ut ytterligare pengar från din kredit. Det är under förutsättning att företaget har ett kreditutrymme kvar, vilket företaget får i samband med amorteringar.

Med en företagskredit behöver företaget inte heller ta ut mer pengar än företaget behöver för tillfället, vilket innebär att du inte behöver betala så mycket i ränta. Dessutom är det lättare att hantera en kredit, om du gör mindre uttag, då det annars är lätt att företaget lånar mer pengar än företaget behöver.