Är probiotika vägen till hälsa?

probiotika frisk hud

Probiotika är namnet på en grupp nyttobakterier som man kan hitta i naturen. Det är vad man kan kalla goda bakterier, vilkens uppgift är att skapa balans. Många bakterier fungerar som nedbrytare genom att underlätta förruttnelse, men probiotika bakterier motverkar denna process och stödjer istället liv. Probiotika betyder faktiskt ”för liv”. Probiotika producerar antiseptiskt väteperoxid och syror som motverkat andra bakterier.

Undvik infektioner med mjölksyrebakterier
En vanlig huskur för att ta hand om sår är att efter att ha tvättat det rent ta groblad och göra ett förband av. Det öppna såret är en ingång gör förruttnelsebakterier att börja arbeta, där finns döda celler och mycket näring. På grobladet finns det mycket mjölksyrebakterier och genom att applicera detta direkt på såret så får de bakterierna ett försprång. Istället för att få en infektion så stödes istället en läkeprocess. I modern läkemedelskonst så förstår man väl att bakterier skapar förruttnelse, det hindrar man genom att sterilisera med t.ex. alkohol. Det hindrar infektion, men det underlättar inte för probiotiska bakterier då även de blir utslagna.

Skapa näring och ta bort gifter
Man kan använda dessa probiotiska bakterier för att konservera mat och förhöja näringshalten. Du har säkert hört talats om surkål. Det är helt enkelt vitkål som läggs i vatten med lite salt. På grund av den höga halten av goda bakterier i kålen så startar en syrningsprocess även kallad fermentering. Näringshalten i kålen ökar drastiskt och den blir lättare för magen att ta upp och hantera den. Man kan fermentera det mesta så länga man har en kultur av goda bakterier att utgå från. Surdegsbröd, soja och miso är några exempel. Bakterierna ökar inte bara näringshalten, utan de har även visat sig kunna bryta ned gifter och syror.

Hälsa starar i magen
Inuti kroppen finns det ett hela ekosystem som arbetar med att hålla din hälsa på topp. Bakterier har en viktig roll att ta hand om maten och underlätta upptaget av näring. I dagens samhälle har dock probiotika bakterier fått svårare att överleva genom ökad sterilisering av mat och andra processer som t ex upphettning (pastörisering) och antibiotiska preparat i kroppen. Om du inte har de bakterier som du behöver i magen så kommer istället andra bakterier ta hand om uppgiften att ta hand om maten och det resulterar i att gifter skapas i tarmen. Därför är det viktigt att se till att vi får ett extra intag av de viktiga bakterierna, speciellt om du har använt antibiotika.

Lösningen på dagens problem
Probiotika kan vara en lösning på dagens problem med näringslös och giftig mat. Kvaliteten på mat har under en lång tid minskat genom bekämpningsmedel och minskad näring i jordar. Om vi ser till att vi har mycket extra probiotika i magen så kan vi hantera detta genom att bryta ned gifterna och öka näringshalten i vår egen mage. För att få i oss probiotika så finns det en rad kosttillskott att hitta på marknaden men du kan även skapa din egen probiotika genom att alltid ha syrade grönsaker i köket.

Medvetet företagande
Jag blev själv intresserad av probiotika när jag jobbade med ett företag som heter probioform. De har ett probiotikt preparat som säljs på dunk. Jag har inte någon större erfarenhet av produkten utan jobbar med att skapa deras hemsidor och tryckmateriel. För den som är intresserad av att prova probiotika skulle jag rekommendera att titta på deras produkt då de verkar mycket vakna och kunniga. Du kan besöka www.probioform.se och ta en titt på deras produkt och samtidigt passa på att titta på den snygga hemsidan.

Varma Hälsningar

Mikael Cromsjö – Är probiotika vägen till hälsa?
Grundare av vaken och frilansade webbdesigner
uniteawake.com

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here