En ny studie har visat att det artificiella sötningsmedlet sukralos, som ofta finns i ”diet”-produkter, i själva verket kan göra konsumenterna tjockare. Mekanismen bakom detta fenomen bygger på att det falska sockret inte tillfredsställer hjärnans behov, vilket leder till ökad hunger och fler cravings.

”I dessa resultat antyds att icke-kaloriska sötningsmedel kan påverka nyckelmekanismer i hypotalamus som reglerar aptiten”, står det i studiens sammanfattning.

En av studiens författare ställde en central fråga om de neurologiska effekterna av det artificiella sötningsmedlet, vilket studien syftade till att besvara.

”Men är dessa ämnen verkligen hjälpsamma för att reglera kroppsvikt? Vad händer i kroppen och hjärnan när vi konsumerar dem, och skiljer sig effekterna från person till person?” sade Kathleen Alanna Page, MD, studiens huvudförfattare.

Forskningen genomfördes genom att analysera hur sukralos påverkar hjärnaktivitet, hormonnivåer och därmed hungerkänslor. Tidigare forskning har fokuserat på en direkt koppling mellan viktuppgång och ämnet. Den här nya studien undersöker det indirekta sambandet mellan sötningsmedlet och själva hungerkänslan.

Studien analyserade specifikt neurologisk aktivitet efter att deltagare konsumerat sukralos.

”…forskarna testade hur 75 deltagare reagerade efter att ha druckit vatten, en dryck sötad med sukralos eller en dryck sötad med vanligt socker. De samlade in funktionell magnetresonanstomografi (fMRI), blodprover och subjektiva hungerskattningar före och efter konsumtionen,” uppger Keck School of Medicine. ”Sukralos ökade hunger och aktiviteten i hypotalamus, särskilt hos personer med fetma. Det förändrade också hur hypotalamus kommunicerade med andra delar av hjärnan. Till skillnad från socker ökade inte sukralos nivåerna av vissa hormoner som skapar en känsla av mättnad i blodet.”

Fenomenet verkar även kunna påverka cravings och ätbeteende.

”Vid varje besök samlade forskarna in hjärnavbildningar och blodprover som baslinje. De bad även deltagarna att skatta hur hungriga de var. Därefter konsumerade deltagarna 300 ml vatten, en socker­sötad dryck eller en sukralossötad dryck. Forskarna samlade sedan in ytterligare hjärnavbildningar, blodprover och hungerskattningar flera gånger under de följande två timmarna,” enligt Keck School of Medicine.

Problemet förvärras av att den neurologiska reaktionen på sötningsmedlet var starkare hos personer med fetma – just den grupp som sannolikt väljer ”diet”-produkter för att gå ner i vikt.

”Jämfört med socker ökade sukralos hjärnaktiviteten i hypotalamus och hungerkänslan. Jämfört med vatten ökade sukralos hypotalamusaktiviteten, men påverkade inte hungerskattningarna. Effekterna var starkast hos personer med fetma,” rapporterade Keck School of Medicine.

Konsumtion av sukralos resulterade i ökad koppling mellan hypotalamus och flera andra hjärnområden som styr motivation och sensorisk bearbetning, inklusive den främre cingulumcortex, ett område som är involverat i beslutsfattande.

Oroväckande nog är effekterna av sukralos på den utvecklande hjärnan ännu inte väl förstådda.

”Orsakar dessa ämnen förändringar i barns utvecklande hjärnor som löper risk för fetma? Hjärnan är särskilt sårbar under denna period, så det kan vara ett avgörande tillfälle för att ingripa,” sa Page.

infowars.com, Artificiellt sötningsmedel gör dig tjock genom att lura din hjärna

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här