Efter valet avgår nu en rad proffspolitiker och politiskt tillsatta tjänstemän och naturligtvis söker de då uppdrag på annat håll. För privata företag som har behov av politisk lobbying är detta guld värt och anbuden lär inte vänta på sig till Sveriges tidigare folkvalda.

Röster har höjts för att vi i Sverige borde införa en karenstid för avgående politiker som byter bransch för snabbt eftersom det ökar risken för att privata intressen påverkar politiken.

Det finns sedan tidigare en mängd exempel på stora politiker som övergått till att bli lobbyister med nya superlöner för mödan. Lars Leijonborg (fp), Göran Persson (s), Per Schlingmann (m), Pär Nuder (s) och Sten Tolgfors (m) är bara några av tidigare stora kända namn inom politiken som bytt sida och just nu är det aktuellt igen efter alliansens valförlust att granska i vilka händer de politiska nätverken hamnar.

Institutet mot mutor menar att Sverige skiljer sig mycket från andra länder eftersom vi helt saknar regler för politiker som snabbt vill byta bransch. De säger att det kan skada förtroendet om politiker säljer sig för snabbt och lätt.

Den nu avgående finansmarknadsministern Peter Norman utannonserade nyligen via Dagens Industri att han var på jakt efter ett nytt jobb. Citat:
”Jag hoppas att de här fyra åren på departementet anses vara en tillgång i mitt cv. Hos de arbetsgivare som tycker att det är intressant att få en inblick i hur politik fungerar kanske jag kan göra lite nytta.”

Henrik von Sydow har varit riksdagsledamot i tolv år och ordförande i riksdagens skatteutskott de senaste fyra åren. För tidningen Resumé berättar han stolt om sitt nya opinionsbildande uppdrag för Carnegie. Tanken är att von Sydows insikter och nätverk ska bli en del av Carnegies kunskapsbank, skriver Resumé.

En del av de nu arbetslösa toppolitikerna är Carl Bildt, utrikesminister, Stefan Attefall, civil- och bostadsminister, Anders Borg, finansminister och Anna-Karin Hatt, IT- och energiminister.

Krav på politikerkarens:
http://www.svt.se/nyheter/val2014/hon-vill-infora-karensdagar-for-politiker

Henrik von Sydow i Resumé:
http://www.resume.se/nyheter/media/2014/09/29/henrik-von-sydow-ska-gora-carnegie-mer-synligt/

Avgående minister Peter Norman utannonserar sina tjänster:
http://www.di.se/artiklar/2014/9/16/norman-jag-langtar-efter-ett-ordentligt-jobb/?qr=senaste-3-m%C3%A5naderna

37% av dem som lämnar svensk politik blir lobbyister:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/article16686518.ab

Lista, lämnade politiska eliten-gjorde karriär inom PR:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/article16673957.ab

Originaltext: 2op.se, Avgående proffspolitiker till salu

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här