Det är ett bakslag speciellt för Frankrike och USA, som haft en ledande roll i det här, säger Gabriella Körling på FOI i SVT Aktuellt. Kanske främst Frankrike, men även EU har ju också satsat mycket på Niger nu. Speciellt med tanke på vad som hänt i Burkina Faso och Mali, där det också är militära regeringar som styr, och där man allt mer har vänt sig från västliga partners och till Ryssland. Så det här är en stor utmaning.

Enligt SVT är det dock många i Niger som stödjer militärkuppen. Detta beror, enligt Körling, på den forna kolonialmakten Frankrikes ”Afrikapolitik”. Men hon påstår också att det bakom kritiken finns ”konspirationsteorier” om att Frankrike är ute efter naturresurser. Det folkliga missnöjet mot västländer som Frankrike sägs också bero på att situationen i denna del av Afrika inte förbättrats, trots att väst påstår sig bekämpa islamister och har skickat trupper dit. Innan militärkuppen samarbetade Niger med Frankrike, medan Burkina Faso och Mali redan ”sparkat ut” Frankrike, säger Körling. Därmed kan det bildas en ny antivästlig allians i området.

Nu har det införts sanktioner mot Niger. Syftet med detta, säger Körling i SVT, är att ”sätta press” på militärjuntan ”för att få dem att tappa delar av det här folkliga stödet som faktiskt finns”. Ju mer tid som går, ju mer effekt tros sanktionerna få. Matpriser kan öka och tillgången till elektricitet försämras. Det ska få folket att vända sig bort från kuppmakarna, tror man.

Läs mer på swebbtv.se, Bakslag för väst efter kuppen i Niger enligt FOI – varnar för ”konspirationsteorier

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här