Det finns mycket du kan göra ifall du är intresserad av att förnya ditt hem men inte har flera tusen kronor till en helrenovering. Ibland kan det räcka med att du möblerar om ett rum för att få det att se nytt och fräscht ut.

Men skulle du ha tröttnat på dina möbler kan du välja att förnya de du redan äger istället för att köpa nytt. Innan du börjar planera vad du vill förnya i ditt hem är det bra om du tar en titt på din budget så du vet hur mycket pengar du har att jobba med.

Måla om köksluckorna

Skulle du vilja förnya ditt kök kan du göra det relativt snabbt genom att måla om alla köksluckor. Det kommer att ge köket ett helt nytt utseende, framförallt om du väljer en färg som inte liknar den färgen luckorna är i.

Ett tips är att du väljer ljusa färger eftersom de får rummet att se större ut. Mörka färger ger rummet ett mindre utseende.

Byt knoppar på köksluckor och andra byråer/skåp

Ett sätt att få ett rum att se lite annorlunda ut är att fokusera på detaljerna. Många skåp och luckor har vanligtvis någon typ av knopp, eller handtag. Genom att köpa nya och byta ut dessa kommer det göra att skåpen ser lite annorlunda ut.

Byter du ut små knoppar till större handtag kan det göra att det ser ut som du köpt helt nya möbler.

Måla om möbler

Du som inte har råd att köpa nya möbler kan förnya dina gamla genom att måla om dem. Allt som krävs är att du köper den färg du önskar att de ska ha. Om du inte har kunskapen om hur du ska gå tillväga kan det dessutom vara bra att läsa en guide eller fråga en målare om tips.

Möblerna måste dock vara tillverkade av ett material som är möjligt att måla om. Har du till exempel plastmöbler eller vill förnya fåtöljer går det inte att göra genom att måla om.

Nya kuddar och filtar gör ofta mycket stor skillnad

Sovrummet och vardagsrummet är vanligtvis de rum som många vill ska se inbjudande och mysiga ut. Det kan du göra genom att köpa kuddar, filtar och andra textilier. Skulle du ha kuddar som dekoration kan du köpa nya örngott vilket ger kuddarna ett nytt utseende.

Det är ofta lite billigare jämfört med att köpa en kudde och örngott. Dock brukar inte kuddar heller vara särskilt dyra när du köper dessa på t.ex. Hemtex.

Köp prisvärd konst till väggarna genom posters online

Att hänga upp posters, tavlor eller annan konst kan ge ett rum en ny design. Det finns flera vackra posters och tavlor du kan välja mellan och de behöver inte kosta jättemycket. Det finns dessutom stora posters som du kan använda till en fond- eller fotovägg. Det kommer göra större skillnad på ett rum jämfört med att endast hänga upp ett par posters. Det svenska bolaget Paper Town har många snygga posters och tavlor i sitt sortiment.

Byt ut köksbänken

Om det är köket du vill förnya kan du, förutom att byta ut knoppar och måla om luckor, byta ut köksbänken. Väljer du att göra detta när du har en låg budget är det rekommenderat att du tar god tid på dig att välja bänkskiva. Det finns ett stort utbud att välja mellan och vissa kan kosta några tusen kronor.