Belgisk telekomoperatör stänger ner 5G efter protester

reducera strålningen får man leken tåla Mobil spärrad

Den belgiska telekomoperatören Proximus som startade 5G “light” den 1 april 2020 i Belgien, har endast efter några veckor stängt ner 5G tillfälligt i stora delar av Wallonien i södra Belgien. Detta efter att kommuner protesterat mot bland annat avsaknaden av demokratisk förankring samt det olämpliga med att starta 5G mitt under coronakrisen.

Redan för en vecka sedan meddelades att Proximus hade stängt 5G i Ottingies-Louvain-La-Neuve efter förhandlingar med kommunen.

Proximus hade i slutet av mars meddelat att man från och med den 1 april skulle starta sändningar av 5G “light” stora delar av Belgien. Ett antal kommuner protesterade då mot att de inte hade informerats i förväg om planerna och begärde därför att Proximus skulle stänga av 5G. Kommunerna ifrågasatte även att 5G hade startats ”innan företaget hade fått licens för 5G”.  Proximus har för sin 5G ”light”-lansering använt de frekvenser man redan hade tillstånd för (3G samt 4G), dvs frekvenser på 2 GHz. 5G kommer att använda 3,5 GHz och 26 GHz och licenserna för dessa frekvenser är ännu inte tilldelade i Belgien.

stralskyddsstiftelsen.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here