Ordet hälsa är ett tungt laddat ord i dagens samhälle och begreppet hälsosam kan beskriva ett flertal olika sammanhang eller livsstilar. Hälsa är även någonting som varierar i betydelse beroende vem du pratar med – hälsa för mig betyder förmodligen inte detsamma som för dig, din granne eller din kollega. Några gemensamma nämnare finner vi dock rent generellt när det kommer till vad det svenska folket överlag tänker på när vi vill vara hälsosamma. Den kan till exempelvis vara att äta mycket frukt och grönt, röra på sig, vara ute i friska luften, vara normalviktig, inte stressa för mycket, få tillräckligt med sömn, osv. Men lever vi verkligen som vi lär?

Numera har de flesta svenska hemmen infört en grön dag i veckan då endast vegetariska rätter står på bordet, vi gymmar och yogar som aldrig förr, laddar ner ofantligt många wellness-appar och lyssnar på guidade meditationer innan läggdags, vi anmäler oss till utomhusträningar och andra friluftsgrupper, härmar de övningar vi ser på YouTube, scrollar igenom ändlösa flöden med inspirerande konton på våra sociala medier och får friskvårdstimmar utbetalade på våra arbetsplatser. Men trots detta rimmar inte statistiken med det vi tycks bli matade runtomkring oss.

Psykisk ohälsa och övervikt kantat med cancer och hjärt-kärl-sjukdomar ökar lavinartat, sjukhusen är fulla med människor som dragit på sig diverse sjukdomar och åkommor och våra barn har idag mer bokstavskombinationer än alfabetet själv. Trots en hälsotrend som pekar uppåt visar statistiken en tydlig pil nedåt. Vi börjar må allt sämre och sämre, både psykiskt och fysiskt.

Det som intresserar mig är att våra ledare, inte bara Sveriges ledare utan alla runt om i världen, helt plötsligt börjat bry sig om befolkningens hälsa. Och det som är ännu mer intressant är att det så kallade hälsotips de ger oss i själva verket inte har någonting med hälsa att göra. Det har med rädsla och kontroll att göra. Ingen har någonsin hållit sig frisk och stark med hjälp av munskydd, handsprit, isolering och brist på frisk luft och solljus.

Nu har fokus flyttats från allt som har med god hälsa att göra, det handlar helt plötsligt om att hålla sig undan så mycket som möjligt från varandra för att minimera smittorisk. Alla tips som ges har ett fokus på hur vi ska undvika allt sådant vi egentligen mår bra av. Vi ska inte längre gå till gymmet för att kunna röra på oss och hålla oss starka, vi ska heller inte samlas i grupp för att utbyta gemenskap och skratt i sociala sammanhang, vi ska inte få uppleva live-musik, konst och kultur och vi ska helst isolera oss i hemmet där vi är instängda och inte kan andas frisk luft eller få känna solens strålar mot vår hud. Vi ska inte träffa våra nära och kära. Vi ska minimera mänsklig kontakt och fysisk beröring.

Detta är vad världens ledare säger till oss att göra för att bibehålla god hälsa.

Trots att ordet hälsosam kan betyda olika saker för olika människor så tror jag starkt på att vi i just denna beskrivning av vad våra ledare säger till oss att göra finns det inte en uns av hälsa. Kanske är det bara jag, men att sitta inomhus en hel dag är för mig lika med pesten. Jag känner direkt hur jag kommer ur balans och hur min kropp måste röra på sig för att må bra. Jag mår bra och känner mig frisk och hälsosam genom att vara ute i friska luften, genom att träna, genom att socialt interagera med andra människor, genom att träffa nära och kära, genom kramar och skratt och genom att känna frihet.

Det vi utsätts för i dagens läge är inte ett försök till att bibehålla hälsa och förhindra spridning av smitta – det är att begränsa vår mänskliga rätt till frihet.

 

Martin Nilsson, Bibehålla god hälsa eller begränsa mänsklig rätt till frihet?

www.skrpt.se
Youtube
Instagram
SKARPT Podcast

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här