Björn Olsen: Inför globalt övervakningssystem – för att “spåra virus”

är smittsam i karantän coronatest Björn Olsen

Den kontroversielle överläkaren Björn Olsen menar att nästa pandemi kommer att få coronaviruset att ”vara som en smekning i jämförelse”. Lösningen är enligt Olsen att äta mindre kött och att införa globala övervakningssystem där både djur och människor kontrolleras.

Statskanalen SVT hänvisar till FN och menar att Västafrika kommer att bli nästa ”högriskområde” för en pandemi, något som också får medhåll av läkaren och nedstängningsförespråkaren Björn Olsen.

Han pekar ut djurmarknader och avföring, kroppsvätskor och blod från vilda djur som potentiella smittohärdar. Han beskriver matmarknaderna i u-länder där vilda djur hålls i fångenskap som ”ett gigantiskt folkhälsoproblem” – inte bara för den biologiska mångfalden utan också för folkhälsan just eftersom dessa förknippas så med virus och bakterier.

Särskilt stort menar man att problemet har blivit när vilda djur som människan tidigare inte haft så stor kontakt med hålls på marknader och blandas med hus- och tamdjur som i sin tur enkelt kan föra virusen vidare till människor.

Läs mer på nyadagbladet.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here