Det globala investeringsförvaltningsföretaget BlackRock har köpt en anläggning för blodbearbetning och ett läkemedelslaboratorium i Australien som de första tillgångarna för sin plattform för investeringar i life science-sektorn, värd 1,5 miljarder dollar, rapporterar Financial Review.
Världens största kapitalförvaltare samarbetade med den australiska fondförvaltaren Wentworth Capital för att genomföra köpet efter att de två företagen konstaterat att fastighetssektorn inom life science – inklusive laboratorier och forskningscentrum – är en ny tillgångsklass som är attraktiv för globala investerare och sannolikt kommer att vara lönsam.
Ben Hickey, chef för fastigheter i Australien hos BlackRock, sa att företaget bedömer att sektorn är redo för långsiktig tillväxt ”driven av ökade statliga och infrastrukturella investeringar” samt befintliga branschförutsättningar.
BlackRock lanserade strategin efter att ha undersökt europeiska investerare som investerar i alternativa tillgångsstrategier i september och funnit att en tredjedel av dem redan investerar i fastigheter inom life science-sektorn, rapporterar Financial Review.
Fastigheter inom life science, vilket avser anläggningar för medicin och hälso- och sjukvård, inkluderar utrymmen för företag inom bioteknik, läkemedel och medicinteknik. Exempel inkluderar Mercks senaste utbyggnad av sin produktionsanläggning för HPV-vaccin i Virginia och Modernas nya innovations- och teknikcenter för vaccintillverkning och mRNA-forskning, som byggs i ”enastående hastighet” nära Oxford i England i samarbete med den brittiska regeringen.
Hickey sa att Australien erbjuder en hög tillväxt och låg risk som marknad för investeringsstrategin och att landet sannolikt kommer att se tillväxttrender liknande de som sker inom EU och USA, där den ökande efterfrågan i branschen leder till en expansion av life science- och biomedicinska innovationscentra, enligt Financial Standard.
JLL, ett annat förvaltningsbolag, förutspår i sin rapport för 2024 att globala läkemedelsförsäljningar kommer att vara 80 procent högre 2030 jämfört med 2023, främst drivet av en fördubbling av intäkterna från ”biologiska läkemedel”. Dessa inkluderar vacciner, genterapier och monoklonala antikroppar som produceras från levande celler som förändrats genom bioteknik. JLL förutspår att denna tillväxt kommer att driva en återhämtning på fastighetsmarknaden för life science-sektorn, som stagnerat under de senaste åren.
Dock, i takt med att antalet bioteknik-startups exploderar, konkurrerar dessa om nya utrymmen, enligt rapporten, och efterfrågan på mindre lokaler inom life science är redan på uppgång och bör driva expansionen av marknaden som helhet.
I väntan på denna tillväxt köpte BlackRock två anläggningar som tidigare ägdes av olika investeringsfonder och förvaltades av Charter Hall, ett australiskt företag för fastighetsutveckling och fondförvaltning, enligt Financial Review.
Den första anläggningen är en av endast fyra blodbearbetningsfaciliteter i Australien och drivs av Australian Red Cross Society under namnet Lifeblood. BlackRock avslöjade inte vad de betalade för den 12 700 kvadratmeter stora dygnet-runt-anläggningen i Alexandria, men Charter Hall betalade 159 miljoner dollar för den 2021.
Den andra anläggningen är en 8113 kvadratmeter stor laboratorie- och kontorsbyggnad i Macquarie Park som för närvarande hyrs av det israeliska multinationella företaget Teva Pharmaceuticals, världens största tillverkare av generiska läkemedel. Charter Hall betalade 53 miljoner dollar för byggnaden 2021.
BlackRock meddelade att de förväntar sig att de nya investeringarna i life science-sektorn kommer att ge avkastning i nivå med deras andra tillgångar, som exempelvis barnomsorgsanläggningar, som typiskt har en avkastningsgrad på 4,5–5,5 procent.
Ökningen av BlackRocks investeringar i fastigheter kopplade till läkemedelssektorn stärker företagets engagemang i folkhälsan
BlackRock är världens största kapitalförvaltare med rekordstora tillgångar på 11,5 biljoner dollar i oktober. Företaget är så stort och har så nära band till den amerikanska regeringen att Bloomberg har kallat det för den ”fjärde grenen av regeringen”.
Företaget innehar stora andelar i de flesta av de företag som levererar mat, bostäder, information, data och läkemedel som människor över hela världen använder dagligen, rapporterar The Defender.
Det inkluderar företag som Google, YouTube, Facebook, Twitter, Amazon, Alibaba, Bayer, AstraZeneca, PepsiCo, Coca-Cola, Microsoft, Apple, Netflix, Reuters, FedEx, American Airlines, Ford och många fler.
Företaget spelade också en ”avgörande roll i den största institutionella stölden av amerikansk rikedom i landets historia,” som började med finanskrisen 2008, enligt undersökande journalisten Whitney Webb.
Denna stöld pågår fortfarande, delvis eftersom de flesta inte vet tillräckligt mycket om hur BlackRock fungerar, särskilt dess relation till Federal Reserve, säger Webb.
BlackRocks inträde i fastigheter kopplade till läkemedelssektorn kan stärka ännu en del av den farmaceutiska industrin som kapitalförvaltaren kontrollerar.
Företaget är bland de tre största — tillsammans med Vanguard och State Street — aktieägarna i covidvaccintillverkarna Pfizer, Moderna och Johnson & Johnson, vilket innebär att de gynnades av dessa företags skyhöga vinster och den resulterande ökningen av aktiekurserna. Det är också en av Mercks största aktieägare.
BlackRock ägde dessutom andelar i teknikföretag som utvecklade vaccinpassen och digitala plånböcker, samt i många av de stora privata arbetsgivarna som krävde covidvaccinationer av sina anställda, rapporterar The Defender.
År 2020 fick BlackRock även ett kontrakt utan upphandling från det amerikanska finansdepartementet för att förvalta en fond på 454 miljarder dollar, under Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act (CARES Act), för företag som drabbades negativt av covidnedstängningarna tidigt samma år.
childrenshealthdefense.org, BlackRock köper anläggning för blodbearbetning och läkemedelslaboratorium som en satsning på ökande vinster inom sjukvården