Flera människor har fått allvarliga blodproppar efter att ha injicerats med Astra Zenecas vaccin. Minst en person har dött som en följd och därför stoppar Danmark och fem andra länder nu användandet av vaccinet – dock endast tillfälligt. Sverige finns bland dem som fortsätter ge ut vaccinet utan avbrott.

Astra Zeneca-vaccinet utreds nu av EU:s läkemedelsmyndighet EMA efter bland annat ett dödsfall i Danmark, rapporterar TT. Flera länder, bland annat Danmark och Norge pausar nu vaccinet. ”Pausen” innebär i praktiken att alla inbokade och planerade vaccinationer med Astra Zenecas vaccin avbryts.

Vi är mitt i den största och viktigaste vaccinationsutvecklingen i dansk historia. Och just nu behöver vi alla vacciner vi kan få. Att sätta ett av vaccinerna i paus är därför inte ett enkelt beslut, hävdar Søren Brostrøm, chef för Socialstyrelsen i Danmark.

EMA ska nu utreda om det finns någon tydlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin och dödsfall på grund av blodproppar, men förordar samtidigt i ett uttalande att vaccinet kan fortsätta användas. “Enligt vår säkerhetsavdelning uppväger vaccinets fördelar dess risker och kan fortsätta ges medan vi undersöker fallen där patienter drabbats av blodproppar“, säger man.

Österrike har också beslutat att pausa vaccinet efter att en 49-årig sjuksköterska dött av blodpropp tio dagar efter hon fått injektionen. En 35-årig sjuksköterska vårdas också på sjukhus för lungemboli efter att fått vaccin från samma parti.

Den 60-åriga kvinna som dog i Danmark fick också vaccin från samma parti som sjuksköterskorna i Österrike. Kvinnan i Österrike dog bara en och en halvtimme efter kvinnan i Danmark.

Läs mer på nyadagbladet.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här