Det är en öppen hemlighet att brittiska soldater har utbildat afghaner i opiumodling i Helmandprovinsen i sydvästra Afghanistan. Trots det kommer uttalandet från en afghanisk parlamentsledamot, Nasimeh Niazi, att få många inom och utom Afghanistan att spetsa öronen. Niazi berättade för Fars New Agency (FNA), en iransk nyhetsbyrå, den 20 april att utländska styrkor placerade i Afghanistan deltog i produktionen och handeln med olagliga droger i landet, och sade dessutom att de brittiska soldaterna även har utbildat afghaner till opiumexperter.

Storbritannien har 7.000 soldater i Helmand sedan 2006. Helmand, där nästan 50% av Afghanistans opium produceras, började se en enorm ökning av opiumproduktionen detta år. 2007 nådde det upp till 4.400 ton, vilket nästan motsvarar hela den årliga världskonsumtionen. Opiumproduktionen per hektar har med hjälp av brittiska forskare vuxit enormt.

Niazi anklagade också utländska stater för att ha omvandlat Helmand till en vinstgivande central för att tjäna ihop medel till sina utgifter för besättningen av landet. Heroinlaboratorierna i Helmand, som inte fanns innan det USA-ledda kriget i Afghanistan, är nu många och jobbar i öppet, tillade Niazi. Det är också viktigt att notera att med de ”utländska” (läs: brittiska) experternas hjälp, har omvandlingen av opium till heroin ökat med nästan 30% i Afghanistan.

Under sin senaste resa till Helmand, sa hon att hon hade sett utländska styrkor låtsas förstöra opiumvallmofält, men kom på att de egentligen bara gav sig på några mindre jordbruk som tillhörde fattiga maktlösa bönder, som odlade en eller två hektar för att ha en utkomst.

Källa: http://www.larouche.se/nyheter/2010/04/27/britterna-armen-hjalper-den-afghanska-knarkodlingen