Minst fyra brittiska företag använder en anordning för att spåra och samla information om sina anställda rapporterar New York Times. För närvarande är deltagande i programmet frivilligt, men 90 procent av de anställda har bett att få ingå i programmet.

Tekniken har utvecklats av ett Boston-baserat företag som heter Humanyze. Företaget har skapat en spårare som övervakar arbetare via sina nyckelband. Nyckelbanden spårar de anställdas antal steg, platserna de befinner sig på och även de anställdas stressnivåer.

”Spårarenheten övervakar hur mycket tid du pratar, vem du pratar med, ditt röstläge, aktivitetsnivå, hur ofta du avbryter någon.”

Humanyze VD Ben Waber berättar. ”Genom att granska datan kan du faktiskt få mycket detaljerad information om hur människor kommunicerar, hur fysiologiskt engagerade människor är och du kan göra förutsägelser om hur produktiva och glada de anställda är på jobbet. ”

Företaget konstaterar att arbetarna var ”entusiastiska” över volontärprogrammet och att ingen var tvungen att delta. Vissa observatörer har dock uttryckt oro över den nya tekniken. En rapport från den brittiska webbplatsen IT Pro citerar Open Rights Group talesman Pam Cowburn, som påpekar att vissa arbetstagare kan känna sig pressade att delta i programmet.

”Personalen kan känna sig pressade till att samtycka till bärandet av övervakningsutrustning eftersom de är rädda att de kommer att diskrimineras om de inte gör det”, sade hon.

En Washington Post redogörelse från förra året citerar Waber som då förutsäger att denna teknik kommer snart att vara allmänt utbredd: Inom tre-fyra år kommer varenda ID-bricka att ha dessa sensorer, vi bara skrapar på ytan just nu.”

Läs mer på The Times, Brittiska företag använder nyckelband som övervakar anställdas röster, steg och stressnivåer

5 KOMMENTARER

  1. Då sådana här system inte avslöjar vad folk pratar om kommer de nog att visa sig att det inte går att få ut alla uppgifter som ni på vaken.se tror att de skulle gå att få fram.

    Sedan om folk jobbar mer än vad arbetsgivaren tror vad händer då.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här