Enligt uppgifter i Daily Star i söndags (3/6) är Brittiska specialstyrkorna (SAS) och utrikesunderrättelsetjänsten MI6 redan på plats: ”Brittiska försvarstoppar har skissat fram hemliga planer på att upprätta fristäder för syrier som flyr president Assads mördare. Specialstyrkorna kommer hjälpa till att skydda flyktingar i Syrien vid gränserna. SAS-trupper och MI6-agenter finns i landet redo att bistå rebellerna om inbördeskriget som väntat bryter ut denna helg. De förfogar även över högteknologisk satellitdata- och radioutrustning, som direkt kan skicka bilder och detaljer angående flyktingarna och Assads styrkor allteftersom situationen utvecklar sig”.

Enligt ”Whitehall-insiders”, syftande på brittiska regeringen som artikelförfattarinnan citerar, är det, ”avgörande, att de själva [rebellerna] kan se vad som händer på plats, så att Assad inte kan förneka övergrepp eller strider. Och om inbördeskrig utbryter finns kärntrupperna till hands att hjälpa till i striderna”.

”Fristäder skulle innebära en invasion av Syrien, men en chans att rädda liv”, uppges ”Whitehall-toppar” ha sagt. Källan citeras vidare: ”SAS tänker upprätta skyddszoner, som försvaras militärt i nämnda områden, vilka kommer att kunna bemannas på några timmar. På kommunikationsenheten finns killar som är signalerare och som kan gå fram och ge sig in i närstrider på gatorna”.

Artikeln berättar, att de brittiska trupperna kommer vara del i en internationell styrka innefattande franska och turkiska trupper och möjligtvis även amerikaner. Fristäderna väntas upprättas i områden som är lättillgängliga och till och med inom gångavstånd från oroshärdar. Ett av dessa är Krak de Chevaliers, ett medeltida slott och UNESCO-världsarv 4 mil väster om Homs nära libanesiska gränsen. De andra är As Suwuyda och Jisr al-Shughour nära jordanska respektive turkiska gränserna.

Angående Hula släppte syriska regeringen på torsdagen (31/5) en preliminär rapport om massakern 25 maj. General Kassim Jamal Suleiman som lett utredningen höll en presskonferens på syriska UD och rapporten har även vidarebefordrats till general Robert Mood, som leder FN:s och Arabförbundets gemensamma observationsuppdrag.

Enligt rapporten föregicks massakern av, att 600 till 800 tungt beväpnade rebeller angrep polisstationer och militärposteringar, för att säkra området som rebellkontrollerat. Medan poliserna stred mot rebellerna, som var utrustade med kulsprutor, pansarvärnsvapen och haubitsar, utförde andra rebeller massakern. De började med parlamentsledamoten Abdol-Moa’ti Mashlabs familj och fortsatte med andra familjer som vägrat motsätta sig regeringen och varit skeptiska mot de beväpnade rebellgrupperna.

Rapporten bekräftar i stort det Syriens FN-ambassadör Dr. Bashar al-Jaafari rapporterat redan efter krismötet i FN:s säkerhetsråd söndagen efter massakern (27/5). Enligt Suleiman gick arméenheter aldrig ens in i byn.

Källa: larouche.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här