Argentina mot gröna diktat på Rio+20

Agenda 2030

Efter en konferens med rubriken ”Ungdomar för förnyelsebara energikällor”, som hölls i Buenos Aires, sa Silvia Revora från det argentinska miljöministeriet att ”Argentina kommer att säga nej till den gröna ekonomin” på ”Rio+20”-konferensen i Brasiliens Rio de Janeiro den 20-22 juni. Det är ett grundskott mot Rio+20 eftersom konferensen egentligen heter ”FN:s konferens för hållbar utveckling” och är en uppföljning 20 år efter Miljövårdskonferensen i Rio. På konferensen i Buenos Aires diskuterade många ungdomsorganisationer, politiker och regeringstjänstemän den anti-malthusianska hållning som Argentina satsar på inför toppmötet i Rio. Konferensen sponsrades bl a av presidentkansliet.

Två dagar innan ungdomskonferensen träffades miljöministrarna från Mercosur-länderna (den sydliga gemensamma marknaden = Argentina, Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela) i Buenos Aires och deras gemensamma uttalande var i linje med Revoras. Man betonade även att tullunionens länder kommer att agera gemensamt på toppmötet.

Silvia Revora sa i sitt uttalande den 18 maj att FN:s dagordning för det kommande toppmötet ”inte ens tilltalar utvecklingsländerna”.
– Vad menas egentligen med förnyelsebara energikällor, yttrade hon till den statliga presstjänsten Telam, och fortsatte:
– Just nu betyder det att industriländer använder miljöpolitiken som täckmantel för att tvinga på länder i ekonomisk utveckling restriktioner om man anser att de inte är tillräckligt gröna. Vad det borde betyda är att vi talar om social, ekonomisk och kulturell politik till försvar av vår suveränitet.

Revora sa också att ”man vet inte ens i FN vad en grön ekonomi är” och att ”det stora flertalet deltagarländer” på Rio-mötet den 20-22 juni kommer att motarbeta konferensens malthusianska aspekter. Hon önskade trots detta Brasilien framgång med konferensen och sa:
– Många argentinska miljöorganisationer som kommer att delta i Rio-mötet stöder [den argentinska] regeringens ståndpunkt, att vi måste försvara våra naturresurser och vår suveränitet, vilket innebär att alla har rätt att definiera den modell för ekonomisk utveckling som vi vill ha, och vi kommer inte att acceptera att industriländerna tvingar på oss villkor.

Diego Rivas, som leder regeringens politik för ungdomar, sa att ungdomsdeltagarna under de två dagarna ”bröt med eller breddade den paradigm som man allmänt kallar miljöpolitik: flora, fauna, miljöfrågor och oljedränkta pingviner” och kom fram till en förståelse för att en social politik, t ex utveckling av infrastruktur, i själva verket är del av miljöpolitiken och att ”människan och hennes rättigheter står i centrum för miljön”. Om vi måste göra produktionsprocessen mindre smutsig, så kommer vi att göra det men ”inte på bekostnad av arbetsplaser och den ekonomiska utvecklingen i vårt samhälle”, sa Rivas.

Läs om hur människan står i centrum för miljön i artikeln ”Utdöendets ekonomi eller utvecklingens princip” i Ny Solidaritet här

Källa

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here