Funderar du på att bygga ett hus i sommar? Då är du inte ensam – fler och fler svenskar väljer att flytta ut på landet och bygga sitt eget hus som passar en själv och som man själv vill ha det!

Men det är mycket att tänka på och planera. Vad börjar man? Vad kommer det kosta? Ett husbygge är för många den största investeringen man gör i livet.

I denna text ger förklarar vi hur du kan tänka när du ska välja material till husets fasad. Guiden är såklart långt ifrån fullständig men ger dig kanske några nya infallsvinklar över hur du väljer fasad och varför tegel är ett så förträffligt och populärt sätt att bygga husens fasad i.

Var snäll mot miljön

Materialet på fasaden är kanske det första du bör tänka på. I vilket material ska huset vara byggt? Man vill ju att det ska vara både hållbart, snyggt och bra för miljön. Sitt därför ner en stund och fundera noggrant på detta.

Många säger att nybyggen är dåligt för miljön, men så behöver inte vara fallet. Väljer du rätt byggmaterial kan det tom. Vara bättre än ett gammalt hus som stod på det nya husets plats som samlar damm och behöver renoveras stup i kvarten.

Tegel – snällt mot miljön och populärt

Ett miljövänligt material som också är mycket robust att bygga med är tegel. Tegel är extremt hållbart och du kommer med största sannolikhet aldrig behöver byta ut teglet.

När huset väl rivs i framtiden går det bra att återanvända det. Och om teglet slängs bort har det ingen negativ miljöpåverkan alls. Detta eftersom tegel är ett naturligt material som tas upp av naturen.

Kopiera andra

Ett sista bra tips när du ska välja typ och färg av tegel är att kopiera någon annans hus som du tycker om. Gå runt i grannskapet eller i något bostadsområde du tycker om och titta på folks hus för att hitta inspiration. Varför uppfinna hjulet på nytt när folk har byggt med tegel i hundratals år?

Du kan till och med knacka på huset som du tycker om. Be om att få gå in och titta hur det ser ut från insidan. Fråga också ägarna om de är nöjda med sin fasad eller om de upplevt några problem?

Välj tegel!

Lycka till med ditt nya husbygge och hoppas att du väljer tegel som material. Det är väldigt sällan någon är missnöjd över att valt tegel till sitt hust – så egentligen finns det inte mycket att fundera på!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här