I anslutning till att Sveriges statsminister Magdalena Andersson deklarerar ansökan till Nato har Turkiets president Erdogan meddelat att Turkiet inte kommer godkänna denna ansökan.

Vladimir Putin säger upprepade gånger i ett tal inför närstående länders ledare att han inte alls ser något problem med Sveriges och Finlands anslutning, så länge inte annan militär infrastruktur installeras. Putins tal sker vid ett möte i SCTO som är en sammanslutning av länder som står nära Ryssland med bl.a. Vitryssland, Azerbaijan, Kazakstan m.fl.

Talet ger uttryck för en omsvängning från Vladimir Putin. Visste han att Erdogan skulle säga nej? Har de kommit överens om detta?

Även ÖB:s uttalande om att Sverige ska vara nettobidragsgivare i Nato kommenteras. Lars Bern menar att Sverige alltid satsar på att vara nettobidragsgivare för att få legitimitet i internationella organisationer.

Pierre Schori har i Aftonbladet förkastat Socialdemokraternas process inför beslutet: ”Oberoende journalister har tagit i med storsläggan och kallat det hela för skenprocess, charad, skrattretande och ett förakt för partimedlemmar. Själv är jag förbryllad av effekten av den största partiföreningens, den i Stockholm, resultat. Vi delades upp i åtta grupper och endast en var för Nato, tre var osäkra på grund av tidpressen och fyra emot. Hur redovisades det till partistyrelsen?” undrar Schori.

I riksdagsdebatten var Vänsterpartiet och Miljöpartiet de enda partierna mot Nato. Lars Berns bedömning är att både (S) och (SD) kommer tappa röster på detta. Frågan kommer inte vara avklarad innan valet som (S) hoppats på och lär inte bli en valvinnare som (M) räknat med. Vinnare kan bli de partier som säger nej till Nato, särskilt som regeringen har satt Sverige i en position där vi inte längre har självbestämmande.

swebbtv.se, Lars Bern kommenterar Sveriges ansökan till Nato

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här