Världen genomgår nu en historisk datorförändring av omfattning som faktiskt är svår att överblicka ens för de mest insatta. Istället för att ha applikationer och data på våra egna datorer som vi alltid haft så har vi börjat lägga ut mängder med data i stora datacentraler som går under benämningen datormoln eller cloud på engelska.

Världsbyggarna säljer in idén genom att tala om fördelarna med att vi inte behöver ha med oss massa hårddiskar när vi är ute och reser samt om vår dator skulle krascha så finns allt bevarat i datormolnet. -”Tänk att ha all data på ett ställe och du kan koppla upp dig med en liten nätt s.k. nätboksdator på hotellet i New York eller var som helst i världen och sen är det precis som om man var hemma.” (Länk till Wikipedia om hur molnet fungerar, Eng)

Walter Mossberg skriver i Wall Street Journal om Googles satsning på sitt nya operativsystem; Chrome Google Goes to the Cloud for a New Idea in PC Operating Systems. Se videoklippet här! (4.48)

Citat:

Next summer, however, Google hopes to add a third broad-based computer-operating system to challenge the duopoly. It’s called Chrome OS, and is based on Google’s Chrome Web browser. With Chrome, Google isn’t just aiming to elbow its way into the OS business. It’s hoping to change the entire paradigm. Instead of storing most programs and files on your computer itself, the Chrome OS will mainly run programs from, and require you to keep your data in, the cloud—remote servers located on the Internet. In effect, it turns your entire computer into a giant Web browser, instead of treating the browser as just one among many local programs.

Men Googles Cr-48 Chrome Notebook och hela datormoln-paradigmen är långt ifrån enbart positiv. Som vi har sett i Obama-regeringens helt illegala kampanj mot WikiLeaks grundaren Julian Assange så kan regeringar när dom vill helt sonika stänga av tillgången till datormolnen. (deras Facebook-sida). Men i framtiden inte bara för en person utan för tusentals oliktänkande eller potentiala ”terrorister”.

I detta läge går man från jätte problematiken att stänga av själva Internet, som idag hade varit en omöjlighet, till att bygga upp ett nytt system (molnet) som är mycket mer lätthanterligt. Samtidigt har regeringen tillgång till allt du gör och gjort i datormolnen, all din epost, alla dina filer. Dessutom kopieras allt som finns om dig av FRA och NSA och kan användas emot dig i olika syften. Glöm inte att information är makt.

Det här är en helt ny värld där etablerade begrepp som demokrati och frihet helt snart görs helt meningslösa.

Köper du själv införsäljningsargumenten av idén? ”För att kunna vara fullt mobila behöver vi molnet”, ”Alla skall kunna vara mobila”, ”Det är lättare att ha allt samlat på ett ställe som man kan komma åt var man än finns på jorden”, ”Varje enskild individ i världen skall få större dataresurser”, ”Piratanvändning av olika program kommer elimineras då alla programmen kommer vara molnbasserade och belagda med en användaravgift”, ”Skapa frihet genom att försvåra för de auktoritativa regeringar (t.ex. Egypten, Iran och Kina) att behålla makten”.

Så inom en snar framtid kommer vi se Chrome och HTML5-teknologin att ersätta Android och den app-teknologi vi har blivit vana vid allt bara för att vi är mobila och inte vill ha något på våra hårddiskar. Och tillvänjningsverktyget har hittills varit FACEBOOK där man lärt människor att lägga ut hela sina liv i offentligheten. Härifrån är steget inte långt att faktiskt lägga ut HELA sin hårddisk innehåll på ett offentligt moln.

Copyright 2011

Artikelförfattare Tom Grimeton, Världsbyggarna, Datormolnen – Regeringen skulle med lätthet kunna stänga av tillgången på din data!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här