Den inbillade kloke: Hur den svenska debatten fastnade i en verklighetsresistent åsiktsgarderob – Del 5

rekordförsäljning

Hur ska vi förstå det bisarra faktum att Sverige, som av många setts som ett stort föredöme i världen, har blivit ett av de mest otrygga länderna i Europa? Utvecklingen i landet saknar motsvarighet internationellt. Antalet sprängdåd är så många att vi måste söka oss till krigszoner för att hitta något liknande. (1) Hittills i år har det Nationella bombskyddet kallats ut över 100 gånger. Bara i Malmö har det inträffat drygt 30 sprängdåd de senaste månaderna. Även när det kommer till antalet unga som är inblandade i skjutningar är Sverige värst. Män mellan 15-29 är inblandade i fler skottlossningar och dödsskjutningar än i något annat land i Västeuropa.(2) 2014-18 ökade antalet män i åldern 20–29 år som skjuts ihjäl med 200 %.(2)

Den stora tillgången till vapen har beskrivits som en av orsakerna. En annan är att vi i Sverige varit ”otroligt naiva under väldigt, väldigt lång tid” med att ta tag i frågan, säger Ardavan Khoshnood, kriminolog vid Malmö Universitet. ”Det finns folk som har skrikit sig hesa i tio, tjugo år om situationen utan att det tagits på allvar.” (3) En annan är att Migrationsverket, arbetsförmedlingen, socialtjänst och polis inte får dela information. Det problemet har inte Danmark, där man varit snabbare med förebyggande och strängare lagar. En nästan obefintlig gränskontroll har ju också bidragit till att Sverige blivit Europas kriminella smörgåsbord.

Idag har vi en situation i Sverige där grupper av barn trakasserar andra barn och pensionärer, (4) där kvinnor inte vågar röra sig utomhus på kvällarna (5) och där antalet rån mot unga slår rekord. Enligt siffror från BRÅ anmäldes 637 rån mot unga under 18 år under årets andra kvartal. Sedan 2015 ser vi en ökning med 75 % (6) Som om det inte var illa nog så nöjer sig de kriminella numera inte med att råna andra unga, man misshandlar och förnedrar dem också. (7) Dessutom utsätts de äldre i allt högre grad för brott. Det är dock först nu, när våldet även nått den välbeställda övre medelklassen som det på allvar börjat uppmärksammas i media.(8)

Tidigare blev dem som påtalade våldseskaleringen rutinmässigt kallade för rasister och alarmister. Den svenska journalistkåren har i åratal tävlat med önsketänkande politiker, ståuppkomiker och kulturpersonligheter i politisk korrekthet med floskler som ”Öppna era hjärtan” och ”Sverige har aldrig varit tryggare.” Om någon har sagt något annat och försökt problematisera så har de genast misstänkliggjorts. Idag vet vi att PK-ligan hade fel.(9)

Numera är den faktiska verkligheten så plågsamt uppenbar att den politiskt korrekta strutsmentaliteten inte fungerar längre, varken bland inbillade godhetsapostlar till höger, vänster eller mittemellan. Undantag finns förstås, både bland journalister, kändisar och politiker. När statsministern häromdagen satt i agenda och försökte förklara den galopperande gängkriminaliteten med hög arbetslöshet bland invandrare och att det hade sett likadant ut om svenskar skulle bott i de utsatta områdena förstår man att det är lång väg kvar att vandra

Förutom alla andra problem ser vi dessutom en ”kraftig ökning av psykisk ohälsa bland unga. (10) I slutet av 2017 kom en rapport från Socialstyrelsen med alarmerande siffror. Psykisk ohälsa bland unga vuxna, 18–24 år har ökat med 70 procent på bara tio år! Bland unga i åldern 10–17 år var ökningen över 100 procent! Detta betyder att 190 000 barn och unga lider av någon form av psykisk ohälsa och att det skett en kraftig ökning på kort tid.(11)

Bland svenska skolelever har resultaten gått från att tillhöra de bästa i Europa till att hamna bland de sämsta. En av orsakerna är den befängda idén om sanningsrelativism, det vill säga föreställningen om att det inte finns några absoluta sanningar utan det är vad du själv tycker är sant som gäller.  Detta i kombination med att lärarnas auktoritet i Sverige har undergrävts, att eleverna själva får bestämma vad som är sant, har lett till större förvirring och mindre kunskaper bland svenska elever.  Lärare som invänt mot systemet har ignorerats eller hånats.

Isak Skogstad, aktuell med boken ”Obekväma sanningar om skolan,”  fick känna på det efter att ha ifrågasatt systemet: ”Jag har kallats antidemokrat och det har insinuerats att jag är fascist … att jag hatar barn och att jag motsätter mig en utveckling med eleven i centrum. Skogstad ger flera exempel på hur galen dagens skola är: ”En tolvåring som vill nå betyget C i historia ska enligt kunskapskraven kunna ”…föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar” och ”undersöka utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor.” Som om det inte vore nog ska eleven även kunna beskriva ”komplexa samband mellan olika tidsperioder.” (12)

Samtidigt har oroligheter och bråk eskalerat i svenska skolor. Om en lärare ryter till eller leder ut en elev som förstör kan de bli kallade ”hora” och polisanmälda för att ha ”kränkt” eleven. Därefter är det upp till skolan att bevisa att ungdomen ifråga inte kränkts. I Sverige har  vi nämligen omvänd bevisföring. Du är som lärare skyldig tills motsatsen är bevisad. Istället för den normala gången: Du är oskyldig tills motsatsen är bevisad. Det här har lett till att många lärare idag drar sig för att ingripa mot elever som beter sig illa och förstör på lektionerna.

Det är inte att undra på att identitetspolitiken blomstrar i ett så ängsligt land som Sverige och att det ständigt poppar upp nya grupper som anser sig kränkta av minsta lilla motgång eller ifrågasättande. Idag så får vi inte sjunga en svensk psalm i kyrkan vid en skolavslutning eftersom det inte får finnas några religiösa inslag. Samtidigt har svenska staten pumpat in miljoner i religiösa friskolor varav vissa har sysslat med islamistisk fundamentalism. (13)

Hur kunde det bli så här galet i Sverige?

Vissa debattörer menar att en del av förklaringen måste sökas i en svenska självbilden och det faktum att vi aldrig gjort upp med vårt mörka förflutna. Exempelvis att vi under andra världskriget gjorde affärer med och bistod nazisterna. (14) Och att vi under decennier spelade under täcket med Nato samtidigt som vi låtsades vara neutrala. (15) Eller att den vänsterrörelse som i decennier dominerade Sverige, varav Socialdemokratin då samarbetade med Nato, vurmade för kommunistdiktaturer i öst och skickade dit folk för att utbildas. (16)

På 70- och 80-talet åkte tusentals svenska lärare, rektorer och annan skolpersonal på utbildning i DDR. En av de ledande i kontakterna var Stellan Arvidsson, socialdemokratisk riksdagsman och vän med Tage Erlander. Arvidsson var rektor för lärarutbildningen i Stockholm och såg DDR som ett mönsterland. ”Han kritiserade aldrig DDR och för honom var det en personlig tragedi när muren föll 1989,” (17) berättar professor Birgitta Almgren som i”Inte bara Stasi: relationer Sverige-DDR 1949-1990″ kartlagt samarbetet med DDR.

En tänkbar teori är alltså att det finns ett slags undermedvetet, kollektivt dåligt samvete som skapat en självgod föreställning och ett önsketänkande om en välvillig utopi där frejdiga, snälla Sverige ska frälsa världen och hjälpa alla. En absurd men i vissas ögon rimlig tanke. Naturligtvis måste även andra aspekter vägas in i hur vi kom in på de här galna spåren.

I boken The Coddling of the American Mind beskrev yttrandefrihetsjuristen Greg Lukianoff och socialpsykologen Jonathan Haidt den epidemi av lättkränkthet, osjälvständighet och motstånd mot yttrandefrihet som sprider sig bland dem som idag läser vid universiteten. Det är inte bara ett akademiskt problem, anser de, skulden ligger till stor del hos överbeskyddande föräldrar. Huvudansvaret vilar emellertid på dem som försöker hindra andra från att tala.

Ett skrämmande exempel de tar upp är ett våldsamt upplopp vid University of California 2017. Strax efter att Trump vunnit presidentvalet skulle Milo Yiannopoulos, en provokativ debattör och Trumpsupporter hålla tal på universitetet. Drygt 100 medlemmar skrev under ett upprop för att stoppa föreläsningen. När det misslyckades samlades de utanför lokalen för att hindra Yiannopoulos och hans åhörare att komma in. Därefter gick några våldsbenägna vänsterextremister, till attack med stenar och Molotovcocktails. Efter att ha misshandlat åhörare och orsakat skador för 4,5 miljoner kronor lyckades de få föreläsningen inställd. (18)

Haidt beskriver de här människorna som säkerhetsfanatiker, vilket beror på att deras föräldrar, som haft mer tid och råd än någon annan föräldrageneration, aldrig vågat släppa dem ur sikte utan ständigt har övervakat, kontrollerat, servat och daltat dem. Det är så man enligt Haidt kan förstå företeelser vid amerikanska universitet som verkar helt vansinniga, exempelvis kraven på ”säkra rum” där studenterna ska kunna leka med teddybjörnar och vara skyddade mot obehagliga politiska uppfattningar, ”trigger warnings” som ett slags varningstext på all kurslitteratur som innehåller idéer som studenterna kan tänkas anse som farliga.

Haidt visar att dessa människor i USA liksom i Sverige blir mer psykiskt sjuka än sina äldre föregångare. Om man lärt sig att inte behöva tolerera motgångar blir man sjuk när de uppträder. Så absurda former har lättkränktheten alltså börja ta. Det är inte att undra på att identitetspolitiken blomstrar och den ena gruppen efter den andra gnäller vid minsta kritik.

Dessvärre har de ofta också fått stark uppbackning av den svenska journalistkåren som inte så sällan slängt epitet som ”manschauvinist,” ”klimatförnekare” och ”rasist” med mera på alla som har invänt mot deras förment goda och gulliga värderingar och  budskap. Men hur är det egentligen ställt med objektiviteten och ärligheten bland våra svenska journalister?

I januari 2016 ställde statsvetaren och skribenten Sakine Madon en fråga i sociala medier:

”Ni som jobbat som/är journalister. Har ni varit med om att redaktionen velat tona ner eller undvika ämnen p.g.a det ’kan gynna sd’?” (19)

Journalister i allehanda åldrar och från olika bakgrunder och från olika medier hörde av sig till Madon. ”De som svarade offentligt på Twitter gav mestadels nej-svar,” berättar Madon. ”De hade inte stött på det. De som hörde av sig privat gav en mer bekymmersam bild” (20):

En journalist som i åratal skrivit nyheter om integration och invandring svarade att ”detta ämne är superkänsligt” och att det finns en yngre generation som tänker svart-vitt. ”Om något som den intervjuade säger komplicerar tesen och ens egen världsbild klipper man bort det ur reportaget,” avslöjade journalisten. Om olika röster får komma till tals leder det till påhopp från journalister. ”Numera gör jag mycket försiktigare reportage, orkar inte ha ovänner.” (21)

En annan journalist berättade om en bisarr diskussion inför valet 2010, då reportrar som stått och resonerat sagt: ’Hur ska vi bemöta Sverigedemokraterna? vi kan ju inte ta dem som ett vanligt parti.” (23). Det kom sedan ett direktiv från nyhetschefen om att ”ta det lite lugnt” när han granskade integrationsrelaterade ämnen. Samma direktiv gavs till en annan reporter när frågan om problem vid ett boende för ensamkommande ungdomar hade kommit på tal.

En fjärde journalist berättade att en äldre kollega stoppat reportage om stök vid ett asylboende. Andra beskrev en försiktighet med ordval och signalement för att inte gynna främlingsfientlighet. En journalist som jobbat på flera större redaktioner berättade att det på samtliga fanns en uttalad eller outtalad policy att inte gynna SD och främlingsfientlighet. Journalisten minns framförallt hedersmordet på Pela Atroshi: ”Vi skrev inte en rad om det.” (22) Reaktionerna på Madones artikel lät inte vänta på sig. Uppgifterna förnekades ihärdigt och hon anklagades för att saluföra verklighetsfrånvända konspirationsteorier.

Debattören Henrik Arnstad kallade Madones artikel för en ”Avpixlat-text,” dåvarande Aftonbladet-skribenten Fredrik Virtanen drog paralleller till fascism och ledarskribenten Anders Lindberg hävdade att det hon sa inte var sant. Dåvarande Schibstedt-anställde Ehsan Fadakar dundrade att Madon gjort sig skyldig till grova anklagelser mot en hel yrkeskår. (23)

”Det tjattrades vecka ut och vecka in,” berättar Madon.  Det påstods att jag misstänkliggjort kollegor genom att ta upp ämnet. Att jag hävdat att alla redaktioner vinklar nyheter, trots att jag skrivit att medieredaktioner i regel inte gör det.” Madone anklagades för att inte ha gått ”vetenskapligt” tillväga och vissa ifrågasatte till och  med om hennes källor var äkta. (24)

Madone påpekade att hon inte var den första att lyfta problemet. Institutet för mediestudier släppte en rapport där publicistklubbens ordförande Björn Häger berättade om intervjuer med journalister 2010 som visade att medierapporteringen påverkats av rädsla för att gynna främlingsfientlighet och Sverigedemokraterna. Häger sa att han nyligen hört flera seriösa kollegor berätta att resonemangen lever kvar. Med andra ord bekräftade han vad Madone sagt.

Det finns flera duktiga journalister i Sverige som gör ett  mycket bra jobb, bland annat Janne Josefsson, Johan Westerholm, Chris Forsne, Paula Neuding och Jörgen Huitfeldt o.s.v, men det finns också delar av mediekåren som lämnar en del övrigt att önska. Lyckligtvis har pendeln börjat svänga så pass att vi åtminstone börjat att diskutera sakfrågor i det här landet även om ”godhetsapostlar” anfrätta av känsloargumnent gör sitt bästa för att tysta debatten.

Michael Delavante

 

Källor:

(1) Kriminologen: Sverige värst i Västeuropa  svt.se, 11 november 2019. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kriminologen-sverige-varst-i-vasteuropa  

(2) Kriminologen: Sverige värst i Västeuropa  svt.se, 11 november 2019. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kriminologen-sverige-varst-i-vasteuropa  

(3) Kriminolog: Sprängdåden i Sverige unika för Europa, Amir Rostami, Dagens Nyheter, 2019-11-03.

(4) Kriminologen: Sverige värst i Västeuropa  svt.se, 11 november 2019. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kriminologen-sverige-varst-i-vasteuropa

(5) Polisen om stenkastningen mot pensionärerna: ”Fegt och vårdslöst”, svt.se, 29 september 2019. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/polisen-rasar-mot-barnens-stenkastning-fegt-och-vardslost Se även:  Äldre trakasseras av barngäng – Louise gömmer sig i mörkret, svt.se, 7 november 2019. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/hon-gommer-sig-i-morkret-trakasseras-av-ett-gang-barn-i-overkalix

(6) Varannan kvinna i länet vågar inte gå ut ensam på kvällen, sverigesradio.se, 7 februari, https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=7150525 Se även: Oro bland Uppsalas kvinnor efter överfallen, Elin Sandow, Uppsala Nya tidning, 2019-08-07.

(7) Rekordmånga rån mot unga – ”en väldig kränkning”, svt.se, 17 augusti 2019

(8)  Liga rånade ungdomar – och tvingade dem skaka hand efteråt, Anders Johansson, Aftonbladet, 25 aug 2019. Se även: Niclas, 20, tvingades kyssa rånarens fötter, Claes Pettersson, Expressen, 12 okt 2019.

(9) De kallade oss alarmister – vi hade rätt hela tiden, Ann Heberlein, Aftonbladet, 10 nov 2019.

(10) ”Kraftig ökning av psykisk ohälsa bland unga.” Olivia Svensson, Aftonbladet, 18 april, 2019.

(11) ”Kraftig ökning av psykisk ohälsa bland unga”, Olivia Svensson, Aftonbladet, 18 april, 2019.

(12) Så förstördes skolan av den pedagogiska eliten, Isak Skogstad, Expressen, 12 juni, 2018

(13) Islamistskolan visar på allt som är fel med friskolorna, Expressen, 21 nov 2019. Se även:  Islamist-rektorn förde ut skolpeng till utlandet, Aftonbladet, 6 nov 2019. https://www.expressen.se/gt/islamist-rektorn-forde-ut-skolpeng-till-utlandet/ Samt: Friskolor ska inte vara frizoner för indoktrinering, Jenny Soneson, Dagens Samhälle, 24 november 2015.

(14) Det här är en svensk tiger – Historien om historien, Johan Westerholm,  ledarsidorna.se, 16 Okt 2019. https://ledarsidorna.se/2019/10/det-har-ar-en-svensk-tiger-historien-om-historien/ Samt:  DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER! av Aron Flam, https://www.aronflam.com/merchandise/det-hr-r-en-svensk-tiger-av-aron-flam-1

(15) Så blev Sverige en del av Nato, popularhistoria.se 2 april 2019, av Daniel Rydén. https://popularhistoria.se/sveriges-historia/1900-tal/sa-blev-sverige-en-del-av-nato

(16) Den svenska DDR-skolan, 10 december 2010, skolvarlden.se.

(17) Birgitta Almgre, ”Inte bara Stasi:relationer Sverige-DDR 1949-1990.” https://www.adlibris.com/se/bok/inte-bara-stasi-relationer-sverige-ddr-1949-1990-9789173315869

(18) Vem fick Generation Z att hata yttrandefriheten? Blanche Sanded, Timbro.se, 7 november 2018,

(19) Journalister vinklar för att inte gynna SD, Sakine Madon, Expressen, 16 jan 2016

(20) Journalister vinklar för att inte gynna SD, Sakine Madon, Expressen, 16 jan 2016

(21) Journalister vinklar för att inte gynna SD, Sakine Madon, Expressen, 16 jan 2016

(22) Sakine Madon Sommar och -Vinter i P1, 15 jul 2016

(23) Sakine Madon Sommar och -Vinter i P1, 15 jul 2016

(24) Sakine Madon Sommar och -Vinter i P1, 15 jul 2016

 

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here