Under 2020 och 2021 hördes hätska kommentarer mot Anders Tegnell och Sveriges strategi under pandemin. Politiker, forskare, läkare och debattörer tävlade i anklagelser om den ”oansvariga” pandemihanteringen och hemliga facebookgrupper bildades där akademiker orerade mot Tegnell och Folkhälsomyndigheten. President Bidens rådgivare jämförde Tegnell med nazister och liknande skogstokiga kommentarer flödade runt nätet.

För inte länge sen hävdade en grupp experter vid namn ”Folkets folkhälsomyndighet (People’s CDC) att det var förnekelse att inte fortsätta upprätthålla vissa nedstängningar som USA dragits med i två år. När Centers for Disease Control and Prevention,  (CDC) föreslog att man borde rikta in sig på att bara ”skydda dem som löpte störst risk” och satsa på en återgång till ”normalt liv” kritiserades de för ”felaktiga rekommendationer”.(1)

Några veckor senare publicerade Washington Monthly, en tidskrift vars syfte är att förse politiker och beslutsfattare med bästa möjliga faktaunderlag,  artikeln ”Vad Sverige gjorde rätt när det gäller Covid”. I den beskrevs en ny stor forskningsstudie som konstaterade att nedstängningspolitiken som infördes var helt fel sätt att hantera covid-viruset.(2)

”Sverige verkar ha haft rätt” skrev tidskriften och hänvisade till slutsatser från studier där man jämförde Sverige med de länder som stängde ner för att försöka stoppa viruset. Framför allt pekade man på en studie från stiftelsen Kaiser Family Foundation där forskare jämförde elva rika, jämbördiga nationers strategi och överdödlighet. Det visade sig att Sverige var ensamt  om att inte ha någon överdödlighet bland människor under 75 år.(3)

Via data från en stor internationell mortalitetsdatabas, ett gemensamt projekt mellan CDC och Max Planck-institutet i Tyskland, jämförde Kaiser dödligheten under de fem åren före pandemin med 2020. Sverige hade noll överdödlighet bland personer yngre än 75 under 2020. Med andra ord var covid inte särskilt farligt för unga. Också bland äldre var överdödlighet lägre än i Belgien, Schweiz, Storbritannien, Holland, Österrike och Frankrike och USA. Bara Kanada, Australien och Tyskland hade lägre siffror bland dem över 70.(4)

Slutsatsen i Washington Monthly är att USA:s sätt att hantera  covid-19 på var det ”värsta av två världar”. Att hålla på och stänga ner skolor, företag, arbetsplatser och allt från gym till nattklubbar bidrog nog inte överhuvudtaget till att skydda de mest utsatta personerna. Däremot så innebar skolstängningarna att vardagen blev rörig och oroande för barnen samtidigt som de hindrade deras lärande och sociala och psykologiska utveckling.(5)

Effekterna av nedstängningspolitiken är så allvarliga att de kommer att kvarstå i många år, enligt forskarna. De svenska skolbarnen var lika skyddade mot covidviruset trots att dörrarna till klassrummen var öppna för alla under 16 år och eleverna gick dit varje dag. Inte ett enda barn dog av covid i Sverige 2020. I USA, så dog fler unga än i jämförbara länder snarare ”på grund av nedstängningspolitiken än av viruset” enligt forskarna. (6)

En stilla undran:

När ska Tegnell och de sansade debattörer, forskare och läkare som kritiserade nedstängningarna få en ursäkt?

Michael Delavante, Stor studie visar att Sveriges strategi under pandemin var bäst

Källor:

(1) Panikpolitiken havererade – Sveriges coronastrategi var den rätta, Mats Holm, fokus.se, 2022-08-26

(2) What Sweden Got Right About COVID by Shannon Brownlee and Jeanne Lenzer, Washington Monthly,  April 19, 2022

(3) COVID-19 pandemic-related excess mortality and potential years of life lost in the U.S. and peer countries By Krutika Amin and Cynthia Cox  KFF April 7, 2021. https://www.healthsystemtracker.org/brief/covid-19-pandemic-related-excess-mortality-and-potential-years-of-life-lost-in-the-u-s-and-peer-countries/

(4) What Sweden Got Right About COVID by Shannon Brownlee and Jeanne Lenzer, Washington Monthly,  April 19, 2022

(5) What Sweden Got Right About COVID by Shannon Brownlee and Jeanne Lenzer, Washington Monthly,  April 19, 2022

(6) What Sweden Got Right About COVID by Shannon Brownlee and Jeanne Lenzer, Washington Monthly,  April 19, 2022

2 KOMMENTARER

  1. Med tanke på att detta endast var en stor bluff från början, så spelar olika strategier ingen roll enligt mig. Världen kommer alltid att drabbas mer eller mindre av olika sorters influenser. Se hur det ser ut idag i stora delar av världen, man behöver testas utan symptom, vaccinpass för att besöka landet, karantän i veckor och ständigt nya provtagningar. Allt för att styra det vanliga folket dit makteliten vill, dvs kontrollera de mindre värda och själv så lever de precis som de behagar….

  2. Restriktioner var kanske inte så hårda, som i andra länder, men över 80 % av befolkningen har fått dessa genetiska experimentella injektioner, över 35000 fått biverkningar, över 10000 allvarliga och 411 människor dog. Det är bara 30% av alla registrerade anmälan..och det brukar visa bara 1-10% av de rejäla siffrorna.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här