Brage Norin, dr i teoretisk fysik har under flera år arbetat internationellt med förbränningsteknik. Hans engagemang har lett till flera stora utmärkelser. Nu har Brage tagit ett nytt steg och belyser frågor som 11 September 2001, finanssystemet, läkemedelsindustin, GMO och månlandningarna.

Det är alltid intressant att se människor som har nått status i samhället och som väljer att följa sitt hjärta och berätta vad de tror är sant. Här följer en intervju med Brage Norin.

Som ungdom var Brage som många andra fast i det politiska skådespeleriet och beskriver sig som politiskt frälst. Banderoller om solidaritet och rättvisa lurade honom från att se den falskhet som låg bakom politiken. Alla illusioner har han fått dra upp med rötterna, berättar han i en intervju med vaken.se. Han tror att girighetens läxa blir den svåraste av alla mänskliga lektioner. Vårt ego är mycket svårt att kontrollera, fortsätter han.

Brage tror att det lättare att få ut sanningen när man har en titel. Brage är doktor i teoretisk fysik och har undervisat i energiteknik i 30 år samt forskat om biobränslen och kol i 20 år. Han har mottagit ABBs välkända energistipendium ”Ludvig Nordström stipendiet” samt mottagit flera miljöpriser. Störst är kanske att han blivit utsedd till hedersmedborgare i Shanxiprovinsen i Kina, där han även fått ett eget forskningslaboratorium – Brage Laboratory.

Efter kritik av Kinas Kapitalistiska Parti KKP hamnade han dock i onåd. Han berättar att de enda som tillåts att kritisera det Kinesiska systemet är KKP-s ledare. Tre tusen års kejsardöme har skapat en kollektiv tystnad, förklarar han. Brage har massor av beröm till Kina men även en hel del kritik. Om detta skriver han i sin kontroversiella bok ”Det blir kolsvart före gryningen” som han spänt väntar på att få ut på marknaden.

Brage säger att många av hans kollegor delar hans uppfattning om världen i stort. ”Jag har träffat flera kollegor och känner flera forskare som förstår vad som egentligen hände den 11 september 2001 i New York, men när månlandningarna kom på tapeten blev många omtumlade”.

Brage fortsätter, ”Sorgligt nog känner jag även professorer som vet sanningen om månlandningarna – men som spelar den roll som förväntas. Ska man vara med i leken så får man leken tåla – så verkar det fungera. Lögnen får man köpa på kuppen. Det är så stora pengar och så mycket förtroendekapital som har satsats på de falska månhistorierna. Men kalla krigets propagandalögner måste snart upphöra. Korten måste läggas på bordet.”

Brage tror att den ekonomiska kollaps som väntar bakom dörren kommer att ställa till kaos. Han förbereder sig genom att flytta till en energieffektiv liten stuga i vad han kallar ”världens vackraste miljö” – i Norrbotten. Han gillar att fiska i Norge. Vid Varangerfjorden har han skaffat en liten ”hytte”. Den ligger på 70 breddgraden. Där satt han och solade sig en månad efter midsommar – vid midnatt. Solen värmde faktiskt berättar han.

Här föjer fyra avsnitt från Brages bok ”Det blir kolsvart före gryningen”.

Att tygla girigheten blir en mycket svårt läxa
Bevittnar vi USAs svanesång?
Gubben på månen har alltid varit ensam
Palmemordet

Intervju av
Mikael Cromsjö

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här