Återigen har flödet på sociala medier förvandlats till en absurd empatiorgie där människor runt om i detta avlånga land har ett extremt stort behov av att visa att man bryr sig. Solidaritet och välgörenhet! Alla ska vi nu sluta samman och ömka för det hemska som händer där ute. Så långt bort men ändå så nära. Den sovande Svensson har fått ännu ett ämne att tala om runt bordet i fikarummet på jobbet. Profilbilder på Facebook byts ut, diverse hjälporganisationer och swish-nummer delas till höger och vänster, och hej vilt vill man överträffa den ena tårdrypande sympatiserande texten efter den andra. Flaggor höjs i de flesta städer runt om i Sverige på gator och torg, och helt plötsligt bryr sig varenda en om vad som händer i ett land som man aldrig tidigare ens ägnat så mycket som en tanke åt.

Samtidigt målar massmedia upp den perfekta bilden av en maktgalen krigsherre och så är hela cirkusen igång. Det är viktigt att visa vilket lag man håller på, alla måste vara med och alla måste tycka likadant. Håller du inte på rätt lag den här gången, ja då, då bör du verkligen hålla tyst! I sådana här lägen gäller absolut inte åsikts- eller yttrandefrihet, för nu, ja nu minsann – nu är det på riktigt! Och det som är, det är att en enda maktgalen krigsherre släpper bomber och granater på oskyldiga civila, inget annat! Det finns ingen bakomliggande historia till det som händer. Se så, byt profilbild nu och dela UNICEFs senaste inlägg.

Visst är det hemskt med krig. Oskyldiga blir lidande, barn föräldralösa, hem förstörs och människor dör. Det är både hemskt och tragiskt. Krig, sjukdom, lidande, död och korruption sker varje dag runt om i världen och det är hemskt. Vi i det västerländska moderna samhället är relativt befriade från sådana här hemskheter så därför är det extra viktigt att vi visar att vi bryr oss. Vi som har det så bra. Vi som är så trygga. Vi som är lite bättre än alla andra. Vi måste visa empati och sympatisera med de som har det sämre än oss. Vi skänker pengar och delar inlägg på sociala medier. Vi rynkar sorgset våra ögonbryn, för handen till hakan och skakar nedstämt på huvudet. Hur kan detta ske? Här, i Europa? Krig? Usch så hemskt. Hjärtan och styrkekramar.

Men vill du veta den krassa sanningen? Den krassa sanningen är att du egentligen inte bryr dig ett skit. För när du är klar med profilbildsändrandet och delandet av en video som visar hur en byggnad sprängs med ljudet av gråtande barn i bakgrunden, slänger du iväg ett roligt DM med en meme till din polare som inte har med någonting att göra, sätter dig i bilen, åker iväg till affären för att köpa chips och cola, fnyser åt tiggaren utanför entrédörrarna som skramlar med sin mugg, grimaserar när du går förbi alkisen som står och pantar burkar i återvinningsrummet, och ringer till din fru för att höra om hon hunnit till Bolaget efter jobbet. Det är ju Mello ikväll så ni måste ju ha lite att dricka till veckans höjdpunkt! Faktum är att du bryr dig mer om vem som vinner Melodifestivalen än vad du bryr dig om tiggaren utanför mataffären, alkisen som pantar burkar och ännu mindre om det som just nu pågår i ett land i östra Europa. Du bryr dig inte ett skit om någonting annat än dig själv, och du vet om det. Därför måste du, precis som alla andra som heller inte bryr sig, visa att du bryr dig. Speciellt på sociala medier. För det är viktigt, bryr man sig där, ja då bryr man sig verkligen – på riktigt!

Detta gäller inte bara den sovande Svensson, detta gäller även den självutnämnda så kallade vakna befolkningen i Sverige. Man har pratat om pandemin och vaccin i två års tid och gått rakt in i fällan, precis som de som styr förutspådde. Allt går enligt plan. Det har varit ett himla gap och skrik om det ena och det andra, och nu helt plötsligt – som en blixt från klar himmel – släpps bomber och granater och vi har ett krig mitt uppe i allt som alla ska tycka och tänka om. Man vet exakt vad som händer och varför och man är inte sen med att basunera ut det. Slår det er aldrig att ni återigen nappar på betet? Precis som de vill att ni ska göra? Oavsett om man delar ett inlägg med hjärtan och styrkekramar eller teorier om att massmedias maktgalne krigsherre är Jesus själv, så är alla förlorare – för ni har gått rakt in i fällan och nappat på betet. För, precis som jag sagt förut, så är ni där på deras spelplan och spelar deras spel. Ni sitter i deras sandlåda med leksakerna de gett er. Gå därifrån.

Så var nu ärlig med dig själv. Tänk på allt hemskt som händer runt om i världen. Tänk på all korruption, all sjukdom och död, allt elände – alla barn som svälter ihjäl, alla vilda djur som utrotas, alla skogar som bränns eller huggs ner och alla hav som förorenas. Tänk på tiggaren utanför butiken, alkisen med pantburkarna. Din ensamma granne, din tystlåtna kollega. Din gamla klasskompis vars fru dog i cancer eller barndomskompisen vars hus brann ner. Oavsett hur god och empatisk du än vill vara så är den krassa sanningen att ingenting av det hemska som händer påverkar dig och dina närmsta i ditt direkta vardagliga liv. Man kan bry sig och tycka att saker och ting är hemska, man kan bli sorgsen och skicka en god tanke till det som berör en mest – men om du inte hade vetat om det hemska som hänt, hade det då påverkat ditt direkta vardagliga liv? Svaret är nej.

Det enda jag bryr mig om, det är mitt liv här och nu. Jag bryr mig om mina nära och kära, de närmsta i min umgängeskrets, jag bryr mig om mina planer och visioner, mitt hem, området jag bor i och det liv jag vill skapa för mig och de mina – här och nu. Det jag skapar här och nu, de frön jag sår idag, är viktiga för vad jag senare får skörda. Den krassa sanningen är att jag inte bryr mig om tiggaren utanför butiken eller alkisen med pantburkarna – jag bryr mig heller inte om det krig och elände som sker runtom i världen. Det jag bryr mig om är det jag själv kan göra någonting åt.

Kom ihåg att det de vill är att vända alla blickar utåt, bortåt – bortanför oss själva. För det är när vi vänder blicken inåt som den verkliga förändringen börjar. Och när den verkliga förändringen börjar, det är då vi får uppleva den riktiga förändringen.

Och det, det är egentligen det enda vi behöver bry oss om.

:Martin:Nilsson., Det enda du behöver bry dig om

holistichalsocenter.com
SKARPT Hemsida
SKARPT Youtube
Instagram
SKARPT Podcast

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här