Underskatta aldrig kraften hos den ödmjuka tomaten. Även om tomater botaniskt sett definieras som ”frukter” eftersom de utvecklas från en blomma och innehåller frön, behandlas och konsumeras de vanligtvis som en grönsak. År 1893 beslutade USA
högsta domstol att tomater skulle klassificeras som ”grönsaker” baserat på hur de används i måltider.
Näringskraftpaket
Tomater – både tillagade och råa – är ett näringskraftpaket. En liten rå tomat innehåller cirka 3,9 gram kolhydrater och 1,2 gram fiber, främst olöslig fiber som cellulosa och lignin. De är också rika på viktiga vitaminer och mineraler, inklusive C-vitamin för dagligt hälsounderhåll och vitamin K, som är avgörande för blodkoagulering och benhälsa.
Dessutom innehåller tomater vitamin B9 (folsyra), som är viktig för celltillväxt och funktion, samt kraftfulla antioxidanter som betakaroten, klorogensyra, lykopen och naringenin.
Hjärthälsa
Att regelbundet konsumera tomater kan minska risken för hjärtsjukdomar och stroke. Tomater är rika på lykopen, en förening som är känd för att sänka blodtryck, homocystein och LDL (det ”onda” kolesterolet) samt minska trombocytaggregation. Dessutom innehåller tomater rikligt med vitamin C och kalium.
En nyligen publicerad översikt rapporterade att högt intag av lykopen och höga nivåer av antioxidanter i blodet kan minska risken för hjärtsjukdomar med 14 procent. Översikten inkluderade en studie som undersökte effekten av en enstaka dos av antingen råa tomater, tomatsås eller tomatsås med olivolja på risken för hjärtsjukdomar hos friska personer. Alla tre doserna sänkte totalkolesterol och triglycerider och höjde HDL (det ”goda” kolesterolet). Tomatsås med olivolja hade den starkaste effekten, sannolikt eftersom olivolja förbättrar absorptionen av lykopen.
Förebyggande av cancer
Tomater är en kraftfull cancerbekämpande supermat tack vare lykopen, en antioxidant som också stödjer hjärthälsan. Tomater är dessutom rika på antioxidantvitaminerna A, C och E, som hjälper till att neutralisera cancerframkallande fria radikaler.
Konsumtion av lykopen har visat sig minska risken för mag-, lung-, äggstocks- och prostatacancer. Karotenoiderna i tomater är också effektiva för att minska risken för bröstcancer.
Många studier tyder på att män som konsumerar stora mängder tomater, särskilt tillagade tomater, har en lägre risk för prostatacancer. Forskning har också kopplat konsumtion av icke-stärkelsehaltiga grönsaker, som tomater, till minskade risker för östrogenreceptornegativa brösttumörer samt kolorektal-, lung-, mag-, mun- och strupcancer.
Hjärnhälsa
Tomater är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att öka ditt intag av karotenoider, en grupp växtnäringsämnen som stödjer hjärnhälsan. Dessa molekyler hjälper till att skydda kroppens fett, vilket är avgörande för hjärnans funktion eftersom hjärnan främst består av fett.
Tomater är särskilt rika på två viktiga karotenoider: lykopen och betakaroten. Dessa föreningar är kraftfulla antioxidanter som neutraliserar fria radikaler, en stor källa till inflammation. Hjärnan, som innehåller en hög koncentration av omega-3-fetter, är särskilt känslig för skador från fria radikaler. Denna sårbarhet är en av huvudorsakerna till varför en kost rik på grönsaker rekommenderas för att upprätthålla god allmän hälsa.
Diabeteshantering
Tomater är en icke-stärkelsehaltig grönsak med ett lågt glykemiskt index (GI) – ett mått på hur snabbt kolhydrater i maten höjer blodsockernivåerna. En portion tomater, ungefär 140 gram, har ett GI på mindre än 15, vilket gör dem till en livsmedel med lågt GI. Livsmedel med ett GI-värde under 55 anses lämpliga för personer med diabetes.
Tomater är fördelaktiga för hantering av diabetes eftersom de hjälper till att minska oxidativ stress och inflammation. Tomater är rika på vitaminerna C och E samt järn, vilka alla bidrar till att lindra diabetiska symtom. Tomater hjälper också till att minska risken för hjärtattacker hos diabetiker genom att förhindra lipidperoxidation.
Matsmältningshälsa
Ny forskning har lyft fram att tomater innehåller föreningar som är fördelaktiga för tillväxten av hälsosamma tarmbakterier, vilket stödjer en god matsmältning och minskar risken för sjukdomar kopplade till dålig tarmhälsa.
Många studier visar att konsumtion av tomater kan öka mångfalden av fördelaktiga bakterier i tarmen, minska inflammation och förbättra matsmältningen. I en studie observerade forskare att tomatkonsumtion ökade förekomsten av fördelaktiga bakterier som Bifidobacterium longum, Lactobacillus plantarum och Bacteroides fragilis, som alla är avgörande för en hälsosam tarmmiljö.
Tomater bidrar också till matsmältningens hälsa med sitt höga innehåll av olösliga fibrer, som främjar en smidig rörelse av maten genom matsmältningssystemet och hjälper till med viktkontroll genom att ge en känsla av mättnad. Klorid i tomater är viktigt för produktionen av matsmältningssafter, medan lykopen hjälper till att skydda mot magcancer och inflammation.
Förbättrad syn
Tomater erbjuder en kraftfull kombination av näringsämnen som stödjer ögonhälsan. Dessa inkluderar antioxidanter som lykopen, lutein, zeaxantin och betakaroten. Dessa antioxidanter kan skydda ögonen från UV-skador och minska risken för grå starr.
En studie publicerad i Investigative Ophthalmology & Visual Science fann att personer med högre blodnivåer av lykopen och zeaxantin har en betydligt lägre risk att utveckla åldersrelaterad makuladegeneration. Dessutom hjälper vitamin C och koppar i tomater till att bekämpa åldersrelaterade effekter på ögonen och bidrar till melaninproduktionen.
Immunförstärkning
Tomatjuice är rik på vitamin C och betakaroten, två antioxidanter som stärker immunförsvaret. Studier har visat att konsumtion av tomatjuice avsevärt kan öka antalet immunceller, inklusive ”naturliga mördarceller”, som hjälper till att skydda kroppen mot virus.
Tips för att inkludera tomater i din kost
För att maximera de hälsosamma fördelarna med tomater, överväg dessa tips när du lägger till dem i dina måltider.
Färska eller tillagade tomater är idealiska, eftersom tillagning kan förbättra deras näringsinnehåll. Inkludera tomater i hemmagjorda såser till pasta, pizza, sallader och smörgåsar.
För extra smak och näring, använd extra jungfruolivolja tillsammans med tomater i dina recept.
Välj ekologiska tomater när det är möjligt för att undvika skadliga bekämpningsmedel och kemikalier som kan påverka din tarmmikrobiom negativt.
naturalnews.com, Det här är vad som händer om du äter tomater varje dag