Den Nigerianska regeringen samarbetar med MasterCard för att lansera ett multifunktionellt nationellt identitets-smart-kort.

Det meddelades nyligen, vid World Economic Forum i Kapstaden i Sydafrika att MasterCard och den Nigerianska Nationella Identitetshanteringskommisionen (NIMC), under den nigerianska regeringen, skulle ingå partnerskap för att distribuera ett nytt identitetskort till varje nigeriansk medborgare. Syftet med kortet är att få alla nigerianska medborgare att delta i den finansiella servicesektorn under kontroll av MasterCard, ett multinationellt finansiellt tjänsteföretag med huvudkontor i New York. I MasterCards pressrelease ”MasterCard to Power Nigerian Identity Card Program* står det:

”I programmets första fas, kommer nigerianer som är 16 år eller äldre, och alla andra bosatta mer än två år i landet, att få det nya multifunkitonella identitetskortet som har 13 användningsområden, inklusive MasterCards ”prepaid payment technology” som kommer erbjuda kortinnehavarnna med säkerheten, bekvämligheten och tillförlitligheten av elektroniska betalningar. Detta kommer att ha en significant och positiv effekt på dessa nigerianers liv, som inte tidigare har haft tillgång till finansiella tjänster.”

Programmet är också designat för att föra Nigeria in i det kontantlösa samhället, med sitt beroende av finansiella institutioner, Wall Streeet och den nigerianska regeringen. Det kommer att hanteras av Wall Streets finansiella elit, teknokrater och förstås av Washington. Alla former av finansiella transaktioner kommer att genomföras med kredit- eller kontokort med inbakade RFID chip. Michael Miebach, chef på Mellanöstern- och Afrikadivisionen vid MasterCard stöder den nigerianska regeringens beslut för ett nytt kontantlöst samhälle, ”Dagens tillkännagivande är den första fasen i ett oöverträffat projekt, när det gäller storlek och omfattning för Nigeria” sa Michael Miebach.

”MasterCard har varit en stark supporter av Nigerias centralbanks (CBN) kontantlösa policy eftersom vi delar en vision om en värld bortom kontanter. Från programmets start har vi försett den federala regeringen i Nigeria med globala insikter och bästa praxis för hur elektroniska betalningar kan möjliggöra ekonomisk tillväxt och skapa en mer finansiellt allomfattande ekonomi.”

Problemet med ett kontantlöst samhälle är att staten kan avsluta din elektroniska finansiella livlina om någonting skulle hända i landet, t.ex. någon form av protester, ekonomisk tillbakagång, ett krig eller om en finansiell institution som MasterCard skulle gå bankrutt. Det finns många andra anledningar till att staten eller de bolag som backar upp staten kan besluta att stänga av RFID chippet. När man har en mäktig finansiell institution som utfärdar elektroniska betalningar tillsammans med en regering som är understödd och styrd av Washington är obegränsad kontroll av befolkningen oundviklig. 70% av Nigerias befolkning levde under fattigdomsgränsen 2010. Hur kan MasterCard och den Nigerianska regeringen understödja miljoner nigerianer som lever i eländig fattigdom? Ska MasterCard erbjuda låga låneräntor på sina kreditkort i ett land där 70% av befolkningen lever i fattigdom, många på mindre än en dollar per dag?

En annan aspekt på det nationella identitets-smart-kortet är att det kan användas för övervakning av individer under staten. Med Nigeria som står inför ett inbördeskrig mellan islamistiska revoltörer och många etniska grupper i det oljerika Niger-deltat, kan det nationella identitets-smart-kortet användas för att identifiera statens fiender. MasterCards press release berättar hur man identifierar individuella kortinnehavare:

”Det nya nationella inditets-smart-kortet kommer att innehålla det unika nationella identifikationsnumret (NIN) av vederbörligen registrerade personer i landet. Registreringsprocessen innefattar registrering av en individs demografiska data och bimometriska data (registrering av 10 fingeravtryck, ansiktsbild och digital signatur) vilka används för att bestyrka kortinnehavarens identitet och eliminera bedrägeri och förskingring. Den resulterande Nationella Identitetsdatabasen kommer att tillhandahålla en plattform för flera andra värdeförslag från NIMC som inkluderar bestyrkande och verifiering av identitet.”

Enligt MasterCard syfar det nigerianska identitetskortsprogrammet till ekonomiskt välstånd för det nigerianska folket. Är detta en fasad? Är den nigerianska regeringen på randen till finansiell övervakning av sin befolkning med Washingtons support. Med MasterCard och Wall Street inblandade kommer Washington att stödja den nigerianska regeringen för att den ska lyckas med planen:

”Tillkännagivandet bevittnades av Dr. Ngozi Okonjo-Iweala, finansminister och koordinationsminister för Nigerias ekonomi, som underströk vikten av att det nationella inditets-smart-kort-programmet förflyttar Nigeria till en elektronisk plattform. Detta program är ett bra sätt för oss att föra alla medborgare till en gemensam plattform för interaktion med olika statliga organ och för att genomföra elektroniska transaktioner. Vi kommer att införa detta initiativ på ett sätt som befrämjar samarbete mellan de offentliga och privata sektorerna, för att uppnå dess fulla potential av inkluderande medborgarskap och mera effektivt regerande”

Den Nigeriabaserade oberoende dagstidningen The Guardian med reportern Mbamalu intervjuade tillsammans med Africa Press Organization (APO) MasterCards divisionschef för sub-Sahara, Daniel Monehin, i en artikel som kallades ”Identitetskort: Nigerianernas biometriska data förblir hos den federala regeringen, inte hos MasterCard, säger Monehin”:

Marcel Mbamalu: Ni pratar om närapå en allmän användning av kortet; men finansministern citerades med att säga att det kommer att börja med statliga pensioner innan…

Daniel Monehin: Det var som svar på den fråga som ställdes till den ärade ministern om vilka kriterier som skulle användas för att välja ut de första medborgarna. Hon svarade att hon är mycket entusiastisk vid den lyckosamma tidpunkt som detta pågår eftersom det är mycket arbete som utförs centralt för den centrala statskassan och för betalning inom den federala regeringen, och hon skulle vilja se pensionärerna delta i denna första pilot-grupp, så att den federala regeringen kan börja ladda deras betalningar automatiskt, ta bort den fysiska naturen av det hela så att den gamla berättelsen om människor som dör medan de står i kö och väntar på sin pension blir nånting från det förgångna.

Det hela som händer är att detta är en plattform inte bara för att ta emot statlig pension utan för att ta emot statliga pensioner, förmåner, kassabetalningar, icke statliga organisationer som finansierar privata segment i samhället kan finansieras direkt; löner kan betalas direkt. Vem som helst med det kortet har en helt ny värld öppnad för honom eller henne. Så, från regering-till-folk betalningar, från folk-till-folk betalningar, uttagsautomater, alla dessa plattformar och vägar är öppna. Detta är inte ett kort som är begränsat, det är inte ens begränsat till Nigeria; det är fulladdat.

Du kan resa ut ur Nigeria till Ghana, Gambia, USA, China och använda det. Det är accepterat i 210 länder och territorier, och mer än 35 miljoner acceptansställen runtom i världen.

Så när det gäller potential, detta är en massiv plattform och vad ministern just hänsyftade på är bara ett segment för dess användning, inte alla.

Utfärdandet börjar inom de närmaste tre månaderna. Den Nationella Identitetshanteringskommissionen (NIMC) kommer att göra ett lokalt event för att flagga av det.

Nigerias beslut att inom en nära framtid ha ett kontantlöst samhälle under företagskontroll är en störande utveckling för mänskligheten. Låt oss hoppas att det nigerianska folket motstår MasterCard och regeringen och hittar en alternativ ekonomisk lösning som kommer att låta dem leva i det fria samhälle de förtjänar.

Originaltext: globalresearch.ca

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här