Domstolen i Turin fastställde nyligen att en mans hörselnervstumör orsakats av användning av mobiltelefon under 13 år i arbetet. Tumören, som uppstod på den vänstra sidan där mobilen alltid användes, har lett till dövhet på vänster öra, förlamning av vänster sida av ansiktet, balansproblem och depression.

Mannen, som idag är 63 år, arbetade som tekniker för ett stålföretag i Aosta och använde mobiltelefon i sammanlagt över 10 000 timmar, i genomsnitt 2,5 timmar om dagen. Mannen höll alltid mobilen mot vänster öra, där tumören utvecklades, under 13 år mellan 1995 och fram till det år då han fick diagnosen hörselnervstumör 2008.

Mannen begärde ersättning för arbetsskada från INAIL (Instituto Nationale per l’Assicurazione contro gli Infortuni sur Lavoro), Italiens statliga institut som ersätter människor som skadats i arbetet. Domstolens nya beslut betyder att mannen ska ha ersättning av INAIL för arbetsskada och fastställer därmed även tidigare beslut från den lägre instansen i Aosta, som hade överklagats av INAIL. Mannen tillerkänns 350 Euro i månaden för arbetsrelaterad sjukdom.

Detta är det andra fallet där en domstol i Italien har beviljat ersättning för hjärntumör orsakad av mobilanvändning i arbetet. Även tidigare har italiensk domstol fastställt att mobilanvändning orsakade hjärntumör i ett annat arbetsskadeärende år 2020. En  anställd hos telekombolaget Telecom Italia hade utvecklat hjärntumör till följd av intensiv användning av mobiltelefon i arbetet (4 timmar om dagen under 15 år).

Läs mer stralskyddsstiftelsen.se, Domstol: Mobilen orsakade tumör i örat

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här