Depression har länge påståtts bero på låga nivåer av signalsubstansen serotonin, varför deprimerade personer får antidepressiva medel utskrivna. De flesta antidepressiva läkemedel är gjorda för att rätta till den här obalansen.

Att depression beror på en kemisk obalans i hjärnan är vad de flesta nog trott. Men så verkar det inte alls vara, enligt en ny granskning från det världsledande universitetet University College London, UCL. I stället tycks depression bero på negativa livshändelser som raserar sinnesstämningen.

Enligt Joanna Moncrieff, professor i psykiatri vid UCL, visar en stor mängd forskning från decennier tillbaka att det inte finns några övertygande bevis som underbygger tesen att depression beror på avvikelser i serotoninnivån.

När forskarna granskade studier av serotonin och depression fann de ingen skillnad i nivåer mellan tusentals personer som diagnostiserats med depression och den friska kontrollgruppen. De granskade också studier där serotonin artificiellt sänkts genom att ta bort den aminosyra som bildar ämnet från dieten hos testpersoner och fann att detta inte gjorde dem deprimerade.

Inte heller personer som hade variationer i den gen som styr transporten av serotonin uppvisade skillnader i depressionsnivå.

Läs mer på swebbtv.se, Depression orsakas INT av kemisk obalans – enligt banbrytande granskning

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här