Nyheten om att sjukvården i Oklahoma är nära att kollapsa på grund av massvis med sjukhusinläggningar av människor som använt ivermektinöverdoser för att behandla sig mot covid-19, men istället blivit förgiftade, spreds som en löpeld i etablissemangsmedierna. Problemet var att nyheten var falsk.

Den Oklahomabaserade nyhetskanalen KFOR rapporterade förra veckan om hur sjukhus på landsbygden runt om i delstaten höll på att ”svämmas över” av patienter som behandlat sig själva med det antiparasitiska läkemedlet ivermektin mot covid-19.

Historien blev snabbt viral och stora medier som Rolling Stone Magazine, Newsweek, The Guardian, Yahoo News och New York Daily News hoppade snabbt på tåget och kablade ut samma narrativ.

Problemet var bara att nyheten var falsk. KFORs uppgifter byggde på journalistens egna tolkningar och på påståenden från Oklahomaläkaren Jason McElya som fick fritt spelrum att hävda att offer för grovt våld och ”skottskador” nu hade svårigheter att få vård på akutmottagningarna – något som av journalisten Katelyn Ogle explicit kopplades ihop med att dessa skulle vara packade med människor som överdoserat på ivermektin. Även ambulanserna påstods vara fulla med ivermektinoffer.

Läkarens påståenden och massmedias vinkling blev att imervektin inte bara var farligt för de som konsumerade det – utan också att det hotade stabiliteten för hela sjukvårdssystemet. Berättelsen fördes fram i allt fler medier utan att någon av dem brydde sig om att kontrollera sanningshalten i historien.

Läs mer på nyadagbladet.se, Etablissemangsmedier spred lögner om ivermektinöverdoser

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här