Under tisdagen antog EU-parlamentet en reform av EU:s system för så kallad utsläppshandel. De nya reglerna antogs med 413 röster för, 167 röster emot och 57 nedlagda röster.

Reformen ingår i EU:s ”55-procentspaket”, alltså EU:s plan att minska de så kallade växthusgasutsläppen med minst 55 procent fram till år 2030 jämfört med 1990 års nivåer.

Enligt Miljöpartiet handlar det om några av ”de absolut viktigaste delarna av EU:s klimatpaket”.

”Med reformen höjs utsläppshandelssystemets ambition eftersom växthusgasutsläppen nu måste minska med 62 procent fram till 2030 jämfört med 2005 års nivåer”, skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande.

Den antagna reformen väntas öka kostnaderna för påstådda föroreningar i Europa kommande år och således minska ”koldioxidutsläppen” snabbare, enligt Reuters.

I reglerna ingår även en ”social klimatfond” som ska försäkra att ”klimatomställningen blir rättvis och socialt inkluderande”, skriver parlamentet på sin hemsida. De som ska kunna dra nytta av denna fond är utsatta hushåll, småföretag och transportanvändare som särskilt drabbas av ”energi- och rörlighetsfattigdom”, förklaras det vidare. Samtidigt ska kostnadsfria utsläppsrätter för företag fasas ut mellan 2026 och 2034.

Läs mer på swebbtv.se, EU antar extrem ”klimatpolitik” – ska minska ”utsläppen” med 62 procent

1 KOMMENTAR

  1. När resten av världen ökar sin produktion så backar Europa och kryper in i ett hörn och tror att miljön blir bättre när vi utrota den Europeiska kulturen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här