Ett utträde ur Eurozonen och återinförande av nationell valuta är plötsligt i ropet i Slovakien, som för mindre än två år sedan gick med i Eurosamarbetet med stöd av över 90 procent av befolkningen! Den som nyktrat till från Euro-euforin är parlamentspresidenten, Richard Sullik. I en kommentar för tidningen Hospodarske Noviny 14/12 kallade han sättet på vilket Bryssel och Europeiska centralbanken hanterar euro- och skuldkrisen för ”ansvarslöst”. Hans logiska slutsats löd: ”Tiden är mogen för Slovakien, att göra slut med det blinda förtroendet till vad Eurozonens ledande representanter säger och förbereda en plan B”.

”Då vi är ett litet land måste vi, för att kunna utöva något större inflytande på EU, åtminstone skydda de värden som skapas av den i Slovakien bosatta befolkningen. Regeringen borde överväga att återinföra slovakiska kronan.”

Sulliks parti SaS (Frihet och solidaritet) är visserligen ett av de mindre i parlamentet men innehar trots det fyra ministerposter i koalitionsregeringen. Premiärminister Iveta Radikova och finansminister Ivan Miklos reagerade därför omedelbart och meddelade pressen, att det minsann inte fanns några tankar på att återinföra kronan. ”Regeringen har inte för en sekund övervägt en ny krona. Jag håller sådana överväganden för mycket farliga”, var Radikovas svar.

Finansministerns dementi var dock inte lika entydig: ”Man måste alltid vara beredd till alla alternativ, men i nuläget måste allt göras för att stärka euron”.

Originalartikel, Eurons färskaste medlem redan på väg ut?

larouche.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här