EU:s Europeiska rådet har följt Europaparlamentet (EP) i att godkänna AI-lagen – som motståndare säger är ett sätt för unionen att legalisera biometrisk massövervakning.

EU framhäver dessutom lagstiftningen som den första i sitt slag i världen och verkar hoppas att den kommer att fungera som en standard för AI-reglering globalt.

Rådet tillkännagav att lagen är ”banbrytande” och tar ett ”riskbaserat” tillvägagångssätt, vilket innebär att EU-myndigheterna får bedöma AI:s risknivå för samhället och sedan införa regler av varierande allvarlighetsgrad och påföljder, inklusive böter för företag som anses bryta mot lagen.

Hur detta ”granulära” tillvägagångssätt för ”risknivå” ser ut avslöjas av det faktum att vad EU väljer att betrakta som kognitiv beteendemanipulation är ”oacceptabelt”, medan AI-användning inom utbildning och ansiktsigenkänning är ”hög risk”. ”Begränsad risk” gäller för chatbotar.

Utvecklare kommer att vara skyldiga att registrera sig för att få ”risken” bedömd innan deras appar blir tillgängliga för användare i EU.

AI-lagens ambition, enligt EU, är att främja både utveckling och användning samt investeringar i system som den anser vara ”säkra och pålitliga”, med inriktning på både privata och offentliga sektorer för denna typ av reglering.

Ett pressmeddelande sa att lagen ”ger undantag för system som används uteslutande för militär och försvar samt för forskningsändamål.”

Efter att lagen formellt publicerats, kommer den att träda i kraft inom tre veckor i de 27 medlemsländerna.

I mars, när Europaparlamentet godkände lagen, kritiserade en av dess ledamöter, Patrick Breyer från tyska Piratpartiet, de föregående trilogförhandlingarna som ”ogenomskinliga.”

Men vad som var tydligt, enligt denna jurist och integritetsförespråkare, är att deltagarna från EP, som initialt sa att de ville se ett förbud mot realtidsbiometrisk massövervakning på allmänna platser, gjorde en helomvändning och i slutändan gick med på att ”legitimera” det genom AI-lagens bestämmelser.

Breyer sa att identifiering som förlitar sig på CCTV-material är benägen för fel som kan få allvarliga konsekvenser – men att ”ingen av dessa dystopiska teknologier kommer att vara förbjudna för EU-regeringar” (tack vare den nya lagen).

”Så viktigt som det är att reglera AI-teknologi, är det för oss pirater icke-förhandlingsbart att försvara vår demokrati mot att förvandlas till en högteknologisk övervakningsstat,” skrev Breyer vid den tiden.

infowars.com, Europeiska rådet godkänner AI-lagen – en lag som anklagas för att legalisera biometrisk massövervakning

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här