En så kallad memory foam madrass är en typ av madrass som är tillverkad av minnesskum, eller även kallat memory-foam, som huvudmaterial. Memory-foam är en viskoelastisk typ av skum som är känslig för värme och tryck. När du ligger på en memory foam-madrass, formar sig materialet efter din kroppsform och utjämnar belastningen på dina tryckpunkter vilket skapar en ergonomiskt anpassad yta att sova på.

Dessa madrasser är kända för att ge skön avslappning och vila, genom sin formbarhet. Möjligheten som finns, att välja mellan olika densiteter och hårdhetsgrader gör att man kan man anpassa madrassen efter det man föredrar mest och efter vilka individuella behov man har.

Fördelar med memory-foam madrasser:

Formar sig

Memory foam madrasser reagerar på kroppsvärme och tryck vilket gör att den mjukt och följsamt formar sig efter din kropp. Detta gör att trycket på känsliga områden minskar, såsom axlar, höfter och rygg, vilket bidrar till att minska smärta och förbättrar cirkulationen.

 

Minimerad rörelseöverföring

En av de fördelar som många upplever med memory foam är dess förmåga att minimera överföring av rörelser. Det betyder att om man väljer en hel madrass till sin dubbelsäng brukar vanligtvis hela madrassen röra på sig när någon vänder sig, vilket gör att det kan störa dig eller din partner. Det medför också att du själv, kanske sover sämre då du vill undvika att vända dig för att du inte vill störa.  Med denna typ av madrass kommer ni inte att känna av varandras rörelser lika mycket. Tester har också visat att man över lag vänder sig mindre per natt när man sover på en madrass tillverkad av memory foam.

 

Balanserad sömnupplevelse

Memory foam-madrasser erbjuder en kombination av komfort och stöd, vilket ger en balanserad sömnupplevelse. De anpassar sig efter din kropp för att ge stöd där det behövs samtidigt som de erbjuder en mjuk och bekväm yta att sova på.

 

Mindre risk för allergi

Memory-foam-materialet har en lägre tendens att dra till sig ämnen som framkallar allergier såsom dammkvalster med mera och därför är ett bra val för personer med allergier eller astma.

 

Lång livslängd

En memory foam-madrass har lång livslängd och med god skötsel och omvårdnad behåller den sin form och komfort under många år, vilket gör den till en värdefull och hållbar investering för en bra sömn under en lång tid.

 

Generös garanti

Då denna typ av madrass har hög kvalitet och lång livslängd så är också garantivillkoren väldigt frikostiga. Minnesskum madrass av högsta densitet och kvalité har upp till 15 års garanti. Du kan känna dig trygg med ditt köp och vara säker på att du får njuta av din madrass under många år.

 

Här följer lite information om ytterligare fördelar med att välja en madrass tillverkad av memory-foam:

Ger skön avslappning

Madrassen formar sig efter din kropp och ger jämnt stöd över hela kroppen, vilket kan hjälpa dig att slappna av och få en god natts sömn.

Minskar tryck

Genom att minska trycket på olika delar av kroppen kan en tryckavlastande madrass minska risken för trycksår och lindra smärta i muskler och leder.

Anpassar sig efter din kropp

Med möjligheten att kunna välja olika hårdhetsgrader och densiteter kan du hitta en madrass som passar just din kroppsform och dina behov för en optimal komfort.

Ger stöd där det behövs

En tryckavlastande madrass ska ge bra stöd för ryggen och minska trycket på ryggraden, vilket bidrar till att minska ryggsmärta och främjar en bättre hållning.

Stort utbud att välja bland

Det finns många olika variationer av tryckavlastande madrasser att välja mellan, från extra fast till extra mjuk, så du kan hitta den perfekta madrassen för dig och för just dina behov.

Sammanfattningsvis är en madrass tillverkad av memory foam en populär valmöjlighet för personer som vill ha komfort, stöd och tryckavlastning medan de sover. Dessa madrasser kan vara särskilt fördelaktiga för personer med rygg- , led- och muskelsmärtor. Rekommenderas även vid sömnproblem och är det bästa valet när man delar madrass med sin partner.

 

 

Viskoelastiskt polyuretanskum

Memory foam är tillverkat av ett material som kallas viskoelastiskt polyuretanskum. Viskoelastiskt polyuretanskum är ett material som har unika förmågor att deformeras under tryck och sedan återgå till sin ursprungliga form när trycket avlägsnas. Detta beror på dess viskoelastiska natur. Detta material är designat för att reagera på värme och tryck, vilket gör att det anpassar sig efter kroppens form när man ligger ner. En av de mest framträdande egenskaperna hos memory foam är dess temperaturkänslighet. När skummet kommer i kontakt med kroppsvärme, blir det mjukare och mer följsamt. Detta möjliggör att det formar sig efter kroppen, vilket ger avlastning och ökar komforten.

Historik

Memory foam utvecklades ursprungligen av NASA för att förbättra säkerheten och komforten i rymdfarkoster. De unika egenskaperna hos memory foam, såsom dess förmåga att forma sig efter kroppen och ge utmärkt tryckavlastning, blev snabbt populära bland konsumenter som letade efter en bekvämare och mer stödjande madrass att sova på. Med tiden blev memory foam madrasser allmänt tillgängliga och tillhandahölls av olika tillverkare. Idag erbjuds olika hårdhetsgrader och funktioner för att passa alla.

Sammansättning

En memory foam madrass består vanligtvis av flera lager. Det översta lagret är tillverkat av memory foam, vilket är ett viskoelastiskt material. Detta lager är ansvarigt för madrassens unika konturer och tryckavlastande egenskaper. Under memory foam-lagret finns det vanligtvis ytterligare lager av skum, såsom polyuretanskum eller högdensitetsskum, som ger stöd, hållbarhet och övergripande struktur till madrassen. Densiteten på materialet varierar från 20 till 85 per kg/m³. Vissa memory foam madrasser kan också innehålla ett undre lager, ofta gjort av fastare skum, för att ge extra stöd och stabilitet.

Hållbarhet – miljö

Hållbarhet har blivit en viktig faktor för många konsumenter, och flera tillverkare har börjat erbjuda hållbara alternativ inom memory foam madrasser. Dessa kan inkludera användning av miljövänliga material, minskad kemikalieanvändning och produktionstekniker som minimerar miljöpåverkan. En annan aspekt av hållbarhet att överväga är madrassens livslängd och hållbarhet. En långvarig madrass minskar avfall och behovet av frekventa ersättningar. Vissa memory foam madrasser är designade med högdensitetsskum för att öka hållbarheten och förlänga livslängden. Att välja en hållbar memory foam madrass gynnar inte bara miljön utan ger också en bekväm och vilsam sömnupplevelse.

Svensktillverkat

Memory foam madrasser förknippas ofta med svenskt ursprung som har ett rykte om sig att producera högkvalitativa produkter. Svenska tillverkare är kända för sin uppmärksamhet på detaljer, hantverk och engagemang för att skapa bekväma och stödjande material att sova på. En unik aspekt av skummadrasser tillverkat av svenskproducerat memory-foam är fokuserat på temperaturreglering. De adderar avancerad kylteknik i sina madrasser för att hjälpa till att avleda värme och främja en svalare sömnmiljö. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer som att sover i en varm miljö eller bor i ett varmare klimat.

Mer info om tryckavlastande madrasser: Här

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här