Den fd chefen för WHO och Norges fd  statsminister Gro Harlem Brundtland berättade nyligen under en intervju med Aftenposten att hon får huvudvärk direkt om hon sätter en mobil mot huvudet och att hon haft hälsoproblem av mobilstrålning under 25 år. Hon uppmanar andra att skydda sig mot den trådlösa teknikens strålning och säger att forskningen visar att det inte råder några tvivel om att det finns negativa hälsoeffekter.

– Jag vill säga att ni bör skydda er. Gå inte med mobilen i fickan, manade hon.

Får huvudvärk av mobilen

Gro Harlem Brundtland var chef för WHO under åren 1998-2003 och är utbildad läkare. Hon använder själv mobilen så lite som möjligt och är mån om att hålla telefonen långt från kroppen då hon exempelvis måste sända ett textmeddelande

– Jag kan inte ha mobilstrålning mot huvudet. Då får jag omedelbart huvudvärk. Min kropp har reagerat på mobilstrålning i 25 år, berättade hon.

Enligt den förre WHO-chefen råder de inte några tvivel om att forskningsresultaten visar att det finns negativa effekter med strålning från mobiltelefoner och annan trådlös teknik.

Elöverkänslig chef för WHO

Redan år 2002, då hon var chef för WHO, berättade Gro Harlem Brundtland, att hon fick huvudvärk av mobilen och att hon kände obehag av en påslagen mobil på fyra meters avstånd.

– Det är strålningen jag reagerar på och känsligheten har gått så långt att jag reagerar på mobiltelefoner som är inom 4 meters avstånd, berättade hon.

Hon märkte under intervjun att fotografens mobil var påslagen, trots att hon inte visste om den eftersom den förvarades i hans ficka. Hon fick direkt ont i huvudet. Hon berättade att besvären började med att hon kände en lokal värmeutveckling runt örat som senare gick över till starkt obehag och huvudvärk så fort hon använde mobilen.

– Jag märkte efterhand att jag utvecklat en känslighet för strålningen.

Gjorde flera blindtester – inga tvivel

För att hon inte skulle anses bara inbilla sig lät hon göra flera blindtester. Människor kom in på hennes kontor med mobilen gömd i väskan eller fickan. Utan att hon visste om mobilen var på eller av reagerade hon alltid när telefonen var påslagen men aldrig när den var avstängd. Så det är inga tvivel att hennes besvär beror på strålningen. Huvudvärken som strålningen orsakat försvinner normalt inom 30 min till en timma efter att exponeringen upphört.

Hon berättade att hon även får omedelbara reaktioner på trådlösa  DECT-telefoner och att om hon använder en bärbar dator får hon en elektrisk stöt upp genom armen. Därför kunde hon inte använda bärbara datorer. Hennes sekreterare använde en vanlig stationär dator som stängs av när Brundtland är i närheten.

Läs mer på stralskyddsstiftelsen.se