Förr i tiden kände folk sig säkra genom att bunkra upp med ett års förråd av mat, ha undangömt guld och silver, samt några vapen. Tyvärr kanske inte detta räcker idag. Internationella hot kan nu finnas i vår egen bakgård. Aktuella händelser skapar mer än någonsin växande oro hos välunderrättade individer. Att verkligen känna sig säker idag betyder att ha en plats att gå till om nödvändigt som inte kommer att påverkas av en finansiell kollaps eller terrorism, och som ligger off-grid. En plats som Finca Bayano där du kan köpa en bit land. I mars 2015 köpte vi ett hus med nio rum för framtida bosatta. Gäster kan bo här temporärt.

En grupp av likasinnade människor som ville vara förberedde för nödlägen kom år 2010 med idén att skapa en off-grid jordbruksbosättning. Huruvida en nationell eller internationell katastrof skulle inträffa eller inte ville vi vara säkra på att vi skulle ha en plats att åka till där vi kunde leva ett självständigt liv närhelst vi behövde eller valde att göra det. Vi anser att vårt projekt i Finca Bayano som en ”överlevnadsförsäkring”. Platsen var nog utvald för sina förhållanden. Farmen har en yta av 30 hektar och ligger cirka 300 kilometer väst om Panama City, en höjd på 500 meter över havsytan. Koordinaterna är enligt Google earth: 8°06’00”N och 81°28’13”W. Klimatet ger en skön medeltemperatur på 25 grader med en behaglig bris den större delen av året. Jordmånen är bördig och det kommer tillräckligt med regn för att odla grödor. Där finns en å som delar farmen i två lika stora halvor och som ger en ytterligare vattenkälla. Andra fördelar är att det inte finns några aktiva vulkaner, inga industriella föroreningar, inte flygplansrutter över området. Det finns även riklig tillgång till ved.

Farmen är designad åt att rymma ungefär 100 personer som lever i harmoni i byn. Grundarna har etablerat god kontakt med grannar i området och har en neutral inställning till politik och religion. Vi tror på att leva i en tolerant samlevnad i ett litet samhälle och är öppna till att bjuda in folk med liknande filosofi av fridfull överlevnad till att bo med oss i  Finca Bayano.

Mer information här

foto-01 foto-11 foto-02

foto-13 foto-14 foto-75