FN: Nytt polioutbrott i Sudan orsakades av vaccin – ABC News

polioutbrott i Sudan

Världshälsoorganisationen (WHO) meddelar att ett polioutbrott i Sudan är kopplat till en pågående poliovaccinkampanj, skriver ABC News. Skandalen är ett faktum en vecka efter att FN förklarat att den afrikanska kontinenten är fri från polioviruset.

I ett uttalande i veckan säger WHO att två barn i Sudan förlamats efter att båda vaccinerats oralt mot polio. Undersökningar visar att fallen är kopplade till ett pågående vaccinskapat utbrott (vaccine-derived outbreak) i Tchad som upptäcktes förra året och nu sprider sig i Tchad och Kamerun.

“There is local circulation in Sudan and continued sharing of transmission with Chad”, meddelar FN som tillägger att genetiska sekvenser bekräftar flertalet introduktioner av viruset i Sudan från Tchad.

Ytterligare 11 vaccinskapade poliofall har hittats i Sudan, men tidningen påpekar att det vanligtvis finns många fler orapporterade fall för varje bekräftad poliopatient. Den mycket smittsamma sjukdomen kan spridas snabbt i förorenat vatten och drabbar oftast barn under 5 år.

Läs mer på newsvoice.se, FN: Nytt polioutbrott i Sudan orsakades av vaccin – ABC News

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here