Peter Ford var brittisk ambassadör i Syrien mellan 2003-2006. I ett debattprogram på BBC säger han: “Väst måste sluta stödja den så kallade ‘moderat oppositionen’, vilket inte är moderat alls”.

Ford menar att väst stöder icke-sekulära regimer, vilket innebär sunnimuslimer, som Saudiarabien, Qatar, Kuwait och Förenade Arabemiraten, stater som är huvudsponsorer till al-Qaida, ISIS och andra jihadistgrupper. Regimer som förtrycker kvinnors rättigheter. Han säger vidare: “Vi har aldrig sett en sekulär arabisk regim som vi inte störtat” och frågar sig varför väst ger stöd till huvudsponsorerna bakom Islamisk jihad.

Han säger inget om Assads regim och påstådda övergrepp men menar att alternativet är mycket värre. Ett stabilt Syrien är enda lösningen för att så småningom finna en politisk lösning, enligt Peter Ford.

Det var just detta som var under utveckling sedan Bashar al-Assad kom till makten år 2000. Ryssland försökte 2012 få gehör för en fredlig lösning med Assads avgång men fick kalla handen av väst enligt före detta finska presidenten och nobelpristagaren Martti Ahtisaari.

Källa

palbergstrom.com, Före detta brittisk ambassadör i Syrien – västs politik är korrupt

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här