Situationen i Syrien är starkt präglad av historien. USA och allierade i väst har under årens lopp flera gånger försökt påverka landet för sina egna syften. Detta har satt sina spår och måste beaktas i en analys för hur man når fred. Rådande krig är inte ett inbördeskrig utan ett proxykrig som handlar om olja och makten över världens ekonomiska system.

Första gången USA la sig i Syriens styre var 1949 när den nya demokratiskt valda regimen tvekade om ett amerikanskt projekt, en oljeledning genom landet från Saudiarabien. CIA iscensatte då en kupp.

Robert F. Kennedy, Jr. : Syria: Another Pipeline War

Det handlar fortfarande om olja och i en förlängning makten om världens ekonomiska system.

Syftet med ett regimskifte i Syrien är att kunna bygga oljeledningen och därmed bryta Europas beroende av rysk olja och gas. Detta för att underminera Ryssland som är den starkaste parten i en allians av länder som av allt att döma arbetar för en multipolär värld och att bryta USAs dominans över världen med hjälp av dollarn och det ekonomiska systemet under kontroll av en dold odemokratisk regeringsstruktur.

Ett genomkorrupt system som är på väg att rasa samman oavsett vad Ryssland gör eller inte gör men de försöker snabba på utvecklingen mot ett nytt multipolärt och hållbart system.

Rapporter om övergrepp från syriska regimens sida kan säkert vara korrekta men starkt överdrivna och ger inte hela bilden. Syrien var sakta var på väg mot ökad demokrati när kriget bröt ut.

Det finns en opposition inne i Syrien som inte önskar krig då de förstår att landet riskerar ett totalt sammanbrott om terrorister tar över. Om folket sett Assad som diktator hade de saknat motivation för att kriga och landet hade kollapsat för länge sedan. Detta är en viktig poäng.

Ingenting är hugget i sten. En analys måste vara öppen för förändringar. I krig finns inga vinnare men det som sker i Syrien är inte ett inbördeskrig utan ett försvar mot terrorister och legosoldater som med stöd av väst har målet att störta den någorlunda folkvalda regimen.

Medvetet eller ej spelar mainstream media med i detta cyniska spel. För all del, ta del av vad som sägs där men var även öppen för alternativ information. Att förstå vad som sker kräver dock ett större perspektiv, framförallt om rådande ekonomiska monetära system och 11 september.

palbergstrom.com

4 KOMMENTARER

 1. Jag slår vad om att en artikel, som denna aldrig kommer att kunna läsas i falska medier alá DN & Co.

 2. Inte mycket att diskutera, varje enskild muslim eller i horder är en ”tickande bomb” som går lös i vårt land.

 3. franske presidentkandidaten Fillon om EU:s roll i USA:s krig i världen:
  “I simply have a lot of respect for Russia. I’ve always said
  whether Russia’s leader is called Vladimir, Boris or Igor, he is the
  leader of the biggest country in the world. Europe must have a long-term
  strategy with Russia and not just act emotionally.” (VT)

 4. Ryssland är ansvarig för krigsbrott då de har bombat civila och de som sysslar med hjälpsändningar.

  Civila som nu kommit ut ur Aleppo med bussarna är i mycket dåligt skick.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här