Forskare har skapat möss som har två biologiska fäder genom att generera ägg från manliga celler. Det här är ett viktigt steg för att kunna använda tekniken på människor, vilket skulle öppna radikalt nya möjligheter för reproduktion och behandlingar av svåra former av infertilitet, tror forskarna.

Katsuhiko Hayashi, som ledde arbetet vid Kyushu-universitetet i Japan, förutspår att det kommer att vara tekniskt möjligt att skapa ett livskraftigt mänskligt ägg från en manlig hudcell inom ett decennium.

Tekniken skulle också kunna användas för att behandla svåra former av infertilitet, bland annat kvinnor med Turners syndrom.

Kritiker menar dock att det är en utmaning att tillämpa tekniken på mänskliga celler. Mänskliga celler kräver mycket längre odlingsperioder för att producera ett moget ägg, vilket kan öka risken för att cellerna får oönskade genetiska förändringar.

Hayashis grupp försöker nu upprepa denna bedrift med mänskliga celler, även om det skulle finnas betydande hinder för att använda laboratorieodlade ägg för kliniska ändamål.

Läs mer på newsvoice.se, Forskare skapar möss med två fäder efter att ha gjort ägg från manliga celler

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här